Eminem rosszabb a verésnél

2009.05.23. 16:40
A Reprieve brit emberi jogi szervezet betiltaná a zene kínzóeszközként való felhasználását. A több guantánamói foglyot képviselő szervezet szerint korábban Eminemtől az Aerosmith számokon át egészen a Szezám utca főcímdalát is alkalmazták fogvatartottak megtörésére. A foglyok szerint a hangos zene a fizikai bántalmazásnál is rosszabb.

Betiltatná a hangos zene kínzóeszközként való használatát az Egyesült Államok által működtetett guantánamói börtön több tucat fogvatartottjának képviseletét magára vállaló Reprieve nevű brit emberi jogi szervezet.

A Reprieve 2008 végén indította el "Zero dB-terv" elnevezésű kampányát, melyhez olyan brit művészek adták már a nevüket, mint a zenész David Gray, a rapper Dizzee Rascal, a Massive Attack együttes. Egyes amerikai előadókkal is tárgyalnak már, közölte Chloe Davies, a kezdeményezés képviselője. Az egyesület felkérte Bruce Springsteent és Eminemet, hogy csatlakozzanak kampányához.

A New Yorkhoz közeli Bard College-ban a héten megrendezett "Zene és kínvallatás" elnevezésű konferencián Davies felidézte a korábbi foglyok beszámolóit. Köztük az etióp származású Binyam Mohamed történetét, aki hét évet töltött el amerikai és marokkói fegyházban, mielőtt 2009. februárjában kiszabadult. Mohamed még a fizikai bántalmazásnál is nehezebben viselte, mikor napokra sötétbe zárták és megállás nélkül üvöltették a zenét. "Egy idő után már egészen halottnak éreztem magam, egyáltalán nem éreztem, hogy létezem" - idézte Mohamed szavait Davies.

Egy másik korábbi elítélt, Ruhel Ahmed eleinte csak viccnek tekintette, mikor fogva tartói Eminem zenéjét kezdték játszani neki. "Ám egy idő után, mikor már hallucinálni kezdett azt mondta, megértette, hogy miért tették ezt vele" - mondta a szervezet képviselője. Majd Ahmed szavait idézte: "A zenével való kínzás, még az agyadban lévő utolsó mentsvárat is elveszi tőled".

A guantánamói börtönből 2004-ben kiszabadult Ahmed megpróbált kapcsolatba kerülni Eminemmel, hogy beszámoljon neki szenvedéséről, ám nem sikerült elérnie a rappert.

Amerikai ügyvédekkel értekezve a Reprieve olyan jogi lépés lehetőségét is felvetette, melynek értelmében a zenészek a szerzői jogok megsértése miatt fordulhatnának kártérítésért az amerikai kormányhoz. Hivatalba lépését követően Barack Obama ígéretet tett a guantánamói fogolytábor felszámolására, és elrendelte, hogy a hadifoglyok jogait megfogalmazó genfi egyezményben meghatározott feltételeknek megfelelően bánjanak a tábor lakóival.

Thomas Keenan, a Bard College-ban működő Human Right Project vezetője elmondta, hogy az Egyesült Államok katonai kézikönyve, mely a rabokkal való bánásmódról rendelkezik, nem határozza meg pontosan a zene használatának feltételeit, pedig azt már régóta alkalmazzák a rabok lélektani megtörésére.

A szervezet szerint a kínzásra használt zeneszámok skálája az AC/DC és az Aerosmith képviselte heavy metáltól, egészen a gyermekeknek szánt Szezám utca című műsor főcímdaláig terjedt. A foglyok beszámolói szerint többségben a címükben Amerikára reflektáló számokat, így Bruce Springsteentől a "Born in the USA"-t és Don McLeantől az "American pie"-t, valamint szexuális tartalmú zenéket, például Christina Aguilerától a "Dirty"-t játszották nekik.