Lövöldözés egy bécsi imahelyen

2009.05.24. 14:58 Módosítva: 2009.05.24. 18:01
Feltehetően vallási vita, két Indiából érkezett guru miatt tört ki verekedés egy szikh templomban. Hat támadót lefegyvereztek, harminc ember sebsült még.

Lövöldözés, majd verekedés történt vasárnap kora délután Bécs Rudolfsheim nevű városrészében, egy indiai vallási közösség templomában.

Az eddigi információk szerint körülbelül kétszáz hívő gyűlt össze egy vallási ünnepre. Többen nem értettek egyet a gyülekezet istentiszteletet vezető tagjával, egyikük lőfegyverrel, öten pedig késsel támadtak a többiekre. A becslések szerint harminc embert megsebesítettek, ám végül lefegyverezték őket.

Közülük kilencen súlyos, egy ember pedig életveszélyes állapotban van. A helyszínről három mentőhelikopter szállította el a sebesülteket, akiket több kórházban kellett elhelyezni. Az esti órákra az is kiderült, hogy két, Indiából érkezett guru is a súlyos sérültek között van. A jelek szerint ők voltak a támadás célpontjai. Egyikük, Szant Niranjan Dassz a szikh vallás dera sakhand nevű irányzatának a vezetője.

becs

Az eset hátterében egy régóta húzódó vallási vita áll, mondta el egy férfi, aki a templomban volt a támadás idején. A 2005 decemberében megnyitott templom követői az elmúlt években többször összecsaptak más szikh templomok tagjaival, akik ellenezték egy Indiából érkezett guru szónoklatait.

A 2005 óta működő rudolfsheimi imaház prédikátorának tevékenységét régóta rossz szemmel nézték más bécsi szikh imaházakban, és az utóbbiak tagjai megpróbálták maguk közé visszaterelni az oda járó híveket. A szemtanú azt is elmondta: számítani lehetett rá, hogy történni fog valami, és erről néhány napja a rendőrséget is értesítették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport