Orsolya
10 °C
21 °C

Újabb tömegsírt találtak Boszniában

2009.05.26. 13:38
Csak az exhumálás adhat végleges választ arra, valóban a srebrenicai mészárlás húsz áldozatát temették-e el Mrsici faluban.

Újabb tömegsírt találtak a kelet-boszniai Srebrenica környékén - közölték kedden hivatalos források.

A várostól 40 kilométernyire nyugatra, Mrsici faluban lévő tömegsírban legalább húsz ember földi maradványai vannak, akiket valószínűleg az 1992 és 1995 közötti boszniai háború végén elkövetett srebrenicai mészárlásban gyilkoltak meg. Az exhumálás feltehetően napokig eltart, eddig kilenc áldozat maradványait emelték ki a sírból - mondta Lejla Cengic, az eltűnt személyek boszniai bizottságának szóvivője.

5600 áldozatot azonosítottak eddig

srebrenica

A boszniai szerb erők mintegy 8000 muzulmán férfit és kamaszt mészároltak le néhány nap alatt 1995 júliusában azután, hogy elfoglalták az ENSZ védett övezetének nyilvánított srebrenicai muzulmán enklávét. Mostanáig a mészárlás több mint 5600 áldozatát azonosították, akiket a térségben feltárt mintegy 70 tömegsírban találtak.

A nemzetközi jogi fórumok népirtásnak minősítették a srebrenicai mészárlást, amelynek egyik felelősét, Radovan Karadzicot, a boszniai szerbek volt politikai vezetőjét 2008 júliusában fogták el Belgrádban 13 év bujkálás után. A hágai Nemzetközi Törvényszék népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja, akárcsak Ratko Mladicot, a boszniai szerb erők szökésben lévő volt katonai vezetőjét.