Négyszáz diákot ejtettek túszul Pakisztánban

2009.06.01. 19:01 Módosítva: 2009.06.01. 19:27
Feltehetően a Szvat-völgyben zajló tálibellenes katonai akciókat akarják akadályozni azok a fegyveresek, akik négyszáz diákot és tanárt raboltak el. Szemtanúk szerint rakétavetőkkel is fel voltak fegyverkezve.

Tálib militánsok hétfőn Északnyugat-Pakisztánban túszul ejtettek közel 400 diákot, tanárt és a velük utazó rokonokat.

A hírt a konvoj egyik gépkocsijának utasai mondták el, akiknek sikerült megszökniük. A rakétákkal, géppisztolyokkal és kézigránátokkal felfegyverzett militánsok már felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, bár követelésük még nem ismert.

A Szvat-völgy táliboktól való megtisztítását célul kitűző hadsereg szerint a túszejtéssel a szélsőségesek célja, hogy hátráltassák a katonai offenzíva sikerét.

A túszejtő akció a Razmak Kadét Iskolától mintegy harminc kilométerre történt azt követően, hogy az iskolát telefonon felhívták, hogy hagyják el a környéket. Azt gondolták, hogy a figyelmeztetés egy politikustól származott. A konvojt ezután állig felfegyverzett harcosok tartóztatták fel. A egyik busznak egy teherautó takarásában sikerült észrevétlenül kereket oldania. A járművön utazott az iskola egyik tanára, aki elmondta, hogy a túszok között van a katonaiskola igazgatója is.