Obama bűnöző az al-Kaida szerint

2009.06.03. 00:36
Az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője arra szólítja fel a muszlimokat, és főleg az egyiptomiakat, hogy ne fogadják jóhiszeműen az amerikai elnököt. Elemzők szerint a terroristák tartanak attól, hogy Obama képes lehet enyhíteni a feszültségeket.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője felszólította az egyiptomiakat, hogy fordítsanak hátat Barack Obama amerikai elnöknek, aki közel-keleti körútjának keretében Egyiptomban tervezi elmondani az Egyesült Államok és az arab világ közötti kapcsolatok javítását szorgalmazó beszédét.

Ajman az-Zavahri az interneten - egy az al-Kaidához köthető iszlamista honlapon - közzétett üzenetében bűnözőnek minősítette Obamát, akinek "a muzulmánokhoz intézett üzeneteit már megkapták (...) a (pakisztáni) Szvat-völgyben élő muzulmánok elleni véres hadjárat" formájában.

Az iszlamista vezető figyelmeztette az egyiptomiakat, ne csábuljanak el az amerikai elnök "fényesre csiszolt szavaitól". Obama "véres üzeneteit nem palástolják propagandahadjáratok vagy teátrális látogatások" - mondta. Azért jön, hogy cselvetéssel érje el azt, amit a csatában nem sikerült - jelentette ki az amerikai elnökről, hozzáfűzve, hogy a "mudzsáhidek meghiúsították Amerika kereszteseinek tervét Irakban, Afganisztánban és Szomáliában". Azok, akik üdvözlik Obamát Egyiptomban, "Amerika rabszolgái", azoké, akik "a kínzások nemzetközi központjává" tették Egyiptomot, és azoké, akik ostrom alatt tartják a gázai övezeti palesztinokat - jelentette ki Zavahri.

A hangfelvételt kísérő képsorokon Obama látható egy korábbi izraeli látogatásán, és részlet az amerikai elnök egy beszédéből, amelyben kijelenti, elkötelezett a zsidó állam biztonsága mellett. Elemzők szerint az, hogy az al-Kaida rendszeresen támadja az amerikai elnököt annak megválasztása óta, arra utalhat, hogy a terroristahálózat komolyan tart attól, hogy Obamának sikerül javítania az Egyesült Államok megtépázott imázsán a muzulmánok körében.

Az amerikai elnök washingtoni idő szerint kedden indul közel-keleti látogatásra, amelynek keretében csütörtökön intéz beszédet a muszlim világhoz az egyiptomi fővárosból.