Obama elítélte a holokauszttagadókat

2009.06.05. 19:26
Barack Obama amerikai elnök külföldi körútjának állomásaként pénteken Németországban felkereste a buchenwaldi koncentráció tábort, ahol a holokauszt tagadását durva hazugságnak nevezte. Az emlékezés fontosságának kiemelése mellett az amerikai elnök a közel-keleti rendezésről tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

A II. világháború áldozataira való emlékezés és a gesztusok jegyében zajlott Barack Obama pénteki németországi látogatása. Az amerikai elnök és vendéglátója, Angela Merkel ugyanakkor a Közel-Keletről és más fontos politikai, illetve gazdasági kérdésekről is tárgyalásokat folytatott.

Obama a történelminek mondott kairói, a muzulmán világ felé nyitást meghirdető beszéde után és a szövetségesek normandiai partraszállásának 65. évfordulójával kapcsolatos szombati franciaországi megemlékezések előtt töltött néhány órát Drezdában, délután pedig az egykori buchenwaldi koncentrációs tábort kereste fel.

Buchenwaldban emlékeztek

Mind Obama, mind Merkel az emlékezés fontosságát hangsúlyozta a Weimar közelében lévő egykori buchenwaldi koncentrációs tábor felkeresésekor is. Buchenwaldban 1937 júliusa és 1945 áprilisa között összesen mintegy 250 ezer embert tartottak hosszabb-rövidebb ideig fogságban, közülük csaknem 60 ezren haltak meg.

D  YT20090107020

Obama és Merkel egy-egy szál fehér rózsát helyezett el a náci rezsim áldozatainak emlékhelyén, majd beszédet mondott. Az amerikai elnök leszögezte, hogy Buchenwald, az ott történt szörnyűségek a legjobb bizonyítékot jelentik arra, hogy a holokauszt tagadása durva hazugság. Obama is hangsúlyozta az emlékezés, az állandó éberség fontosságát annak érdekében, hogy a történtek soha ne ismétlődhessenek meg, és állást foglalt az antiszemitizmus és az intolerancia minden formája ellen. Az elnök köszönetet mondott Merkel kancellárnak és általánosságban a német népnek az emlékezés kultúrájáért, azért a magatartásért, amellyel igyekeznek feldolgozni múltját.

Együttműködnek majd a Közel-Keleten

A hivatalos tárgyalásokon Obama és Merkel megállapodott abban, hogy az Egyesült Államok és Németország szorosan együttműködik a közel-keleti rendezés érdekében. Obama kijelentette, hogy kormányának nincsenek illúziói a rendezéssel kapcsolatban, a válságot egyedül nem képes megoldani, és kényszeríteni sem tudja a szemben álló feleket.

Ennek ellenére az Egyesült Államok partner akar lenni a rendezés folyamatában. Már a közeli napokban a térségbe küldi különmegbízottját, hogy a szükséges lépésekről tárgyaljon. Obama úgy értékelte, hogy a rendezés érdekében még komoly erőfeszítésekre és kölcsönös kompromisszumokra van szükség, az erőszak alkalmazását pedig el kell utasítani.

Németországi vizitjének utolsó állomásaként az elnök a Rajna-Pfalz tartományban lévő ramsteini amerikai katonai támaszpontot, majd a landstuhli katonai kórházat kereste fel. Az utóbbiban elsősorban Irakban és Afganisztánban súlyosan megsebesült amerikai katonákat kezelnek.