Félmillió iraki rendőr nyakába szakad Irak

2009.06.05. 17:48
Félmillió iraki rendőr, és a legveszélyesebb helyeken az ország hadserege biztosítja majd a falvak és városok biztonságát, miután az amerikai csapatok június végén visszavonulnak támaszpontjaikra. Azért nem maradnak teljesen magukra, szükség esetén továbbra is segítséget kérhetnek majd az amerikaiaktól.

Félmillió iraki rendőr szavatolja majd Irak falvainak és városainak biztonságát, miután az amerikai harcoló alakulatok kivonulnak az összes iraki városból. A januárban hatályba lépett kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében az amerikai csapatoknak június 30-ig kell elhagyniuk az iraki városokat és visszavonulniuk támaszpontjaikra. Alig egy hónappal a határidő előtt az iraki belügyminisztérium a francia hírügynökségnek felvázolta stratégiáját.

Eszerint nyolc nagyváros ellenőrzését kizárólag a rendőrség lesz hivatott biztosítani, hét másikban pedig az iraki hadsereggel közösen tartják fenn a rendet, mondta Abdel-Karím Halaf tábornok, a belügyi tárca szóvivője.

Bagdad, valamint a szunniták lakta nyugat-iraki al-Anbár tartomány és a fővárostól keletre fekvő Dijála tartomány székhelyei, továbbá az északi Moszul, a közép-iraki Szamarra és Kerbela, és a déli Bászra városa közös iraki rendőri-katonai ellenőrzés alá kerül. A biztonsági helyzet e városokban a legingatagabb, ráadásul gazdasági vagy vallási szempontból fontos települések.

Nyolc másik, csendesebbnek tartott közép- és dél-iraki nagyváros biztonságát kizárólag a rendőrség szavatolja majd. A főváros, Bagdad területének hetven százalékát a rendőrség, a fennmaradó harminc százalékot pedig az iraki hadsereg fogja ellenőrizni.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy be fogják tölteni az amerikai csapatok visszavonulásával keletkező biztonsági űrt. A kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében ugyanakkor Irak segítséget kérhet a támaszpontjaira visszavonuló amerikai haderőtől.

Az iraki belügyminisztérium felgyorsította a rendőrség kiképzését, ennek fényében a 2009-es költségvetésben a biztonsági erőket tették meg prioritássá. A június végi határidő közeledtével pedig 11 ezer új rendőr tette le nemrégiben hivatali esküjét.

A létszámbővítés révén Irakban 134 lakosra jut egy rendőr. Összehasonlításul, Franciaországban 252, Kanadában pedig 537 az egyhez ez az arány.

Bagdad nagy hangsúlyt fektet a határellenőrzésre is, különösképpen az iraki-iráni határ őrizetére, amelyen fegyveres csoportok - amerikai vélemény szerint Irán által felfegyverzett síita milíciák - eddig túl könnyen szivárogtak át. A 3600 kilométeres határszakaszon 700 megfigyelő állomást terveznek kiépíteni. A belügyi szóvivő cáfolta, hogy az iraki-szíriai határ ugyanilyen lyukas lenne: korábban 15 kilométerenként működött egy-egy megfigyelő állomás, ma már viszont másfél kilométerenként.