Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Európa nem kért a baloldalból

2009.06.08. 01:19
Ausztrában, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban is kikapott a baloldal. Maradt nekik Svédország, Dánia, Görögország, Málta és Románia.

Európában rendkívül kis részvétel mellett nagyon rosszul szerepeltek a szociáldemokrata és szocialista pártok, ez az EP-választás legfontosabb tanulsága.

A nagy államokban mindenütt a jobbközép erők győztek és sok országban megerősödtek a bevándorlóellenes, illetve euroszkeptikus pártok. Úgy tűnik, hogy az egész földrészt sújtó gazdasági válság idején a komolyabb állami beavatkozást akaró baloldalban bíznak kevésbé az emberek. Valamit javítottak viszont korábbi eredményükön a zöldek, és tartani tudták magukat a kommunisták is.

Németországban a nagykoalíció pártjai közül a kereszténydemokrata CDU 30, a szociáldemokrata SPD 21 százalékot kapott. Ez a közelgő parlamenti választások előtt nem sok jót ígér a német baloldalnak, hiszen ennyire rossz eredményt évtizedek óta nem értek el. A Zöldek harmadik helye erősödést jelent, negyedikek a liberálisok, és az egykori NDK-s állampárt utódaként megszerveződött Baloldal lett az ötödik.

Ausztriában a Néppárt győzött közel harminc százalékkal. A második helyre szorult szociáldemokraták nem egészen 24 százaléka komoly csalódás a pártnak, képviselőik történelmi bukásról beszélnek. Harmadik lett több mint 17 százalékkal Hans-Peter Martin képviselő saját magáról elnevezett pártja. A kifejezetten EP-választásokra szervezett párt az EU-s korrupció ellen küzd. A szélsőjobboldali Szabadságpárt a negyedik, a Zöldek az ötödik helyet szerezték meg.

A kormányzó brit Munkáspárt nagyon csúnya vereséget szenvedett. A győztesek a több mint egy évtizede ellenzékben lévő konzervatívok (toryk), de az EU-ellenes függetlenségi párt és a liberális demokraták is megelőzték a baloldalt. Gordon Brown miniszterelnök könnyen belebukhat az eredménybe. A vereség mértékét jelzi, hogy Walesben 1918 óta nem kapott ki a Munkáspárt, most azonban ez is megtörtént.

Franciaországban a Sarkozy vezette jobbközép kormánypárt nagyon jól szerepelt (28 százalék), a szocialisták ott is váratlanul nagy mértékű vereséget (16,8 százalék) szenvedtek. Látványosan előretörtek viszont a zöldek (16,2 százalék).

Spanyolországban a néppárt megverte a kormányzó szocialistákat, bár a két párt közti négy százalék nem olyan drámai különbség mint a többi nagy európai országban.

Olaszországban a Berlusconi vezette kormányzó jobbközép szövetség szintén megverte a baloldalt.

Lengyelországban a jobbközép-liberális kormánypárt kényelmes győzelmet aratott, a baloldal csak tizenkét százalékot szerzett. Csehországban is a jobboldali Polgári Demokraták győztek a szociáldemokraták előtt.

Jó eredményt a baloldal csak Romániában tudott elérni, szinte holtverseny alakult ki a nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták és demokraták között, illetve győzött a baloldali ellenzék Görögországban és Máltán is. A szociáldemokraták Svédországban és Dániában bírtak még győzni.