Felmentették a kijevi orosz nagykövetet

2009.06.11. 19:37
Korábban az ukrán-orosz gázvita kapcsán bírálta az ukrán politikusokat Viktor csernomirgyin, Moszkva kijevi nagykövete. Most az orosz államfő indoklás nélkül visszahívta a diplomatát, a Gazprom volt elnökét.

Felmentette tisztségéből Viktor Csernomirgyint Oroszország kijevi nagykövetétaz orosz államfő. A diplomatát vitatott kijelentései miatt korábban Kijevben arra figyelmeztettek, hogy nemkívánatos személynek nyilváníthatják. A Kreml nem indokolta a nagykövet felmentésére vonatkozó elnöki döntést.

De Moszkva és Kijev között egy ideje több területen, így a gázszállítások kérdésében is feszült a viszony. Az orosz nagykövet a Komszomolszkaja Pravda című lap ukrajnai kiadásában február 11-én közölt interjúban az orosz-ukrán gázvita kapcsán megjegyezte, hogy a jelenlegi ukrán vezetéssel nem lehet megállapodni, az elnök és a miniszterelnök egymással marakszik, illetve megjegyzéseket tett Viktor Juscsenko elnökre is.

Így Csernomirgyint februárban bekérették az ukrán külügyminisztériumba, ahol az Ukrajnának és vezetőinek címzett barátságtalan kommentárjai és nyilatkozatai miatt bírálták.Csernomirgyin 2001 óta volt Oroszország kijevi nagykövete. Előzőleg fontos tisztségeket töltött be Oroszországban, volt kormányfő és a Gazprom gázipari óriás elnöke is.