Az ENSZ befenyítette Észak-Koreát

2009.06.12. 19:56 Módosítva: 2009.06.12. 19:58
Az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról döntött az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken. A döntés válasz Phenjan május végén végrehajtott föld alatti atomrobbantására, de az ázsiai ország ballisztikus rakétaprogramjának sorsára is nyomást akarnak gyakorolni vele.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag megszavazta pénteken az Észak-Koreát sújtó szankciók megszigorítását. Az újabb korlátozásokról szóló határozat megtiltja Phenjan számára a fegyverek exportját és a legtöbb fegyver importját. A BT ezenkívül felhatalmazta a világszervezet tagországait, hogy átvizsgálják a kommunista országba irányuló vagy onnan induló gyanús tengeri, szárazföldi és légi szállítmányokat és elkobozzák a tiltott termékeket. A nemzetközi pénzintézeteket pedig felkérték, hogy ne adjanak új hiteleket Phenjannak.

A büntetőintézkedések szigorítása válasz arra, hogy Észak-Korea május 25-én tiltott föld alatti atomrobbantást hajtott végre. Az Egyesült Államok által javasolt szankciókat az Észak-Korea szövetségesének számító Oroszország és Kína is megszavazta, jóllehet korábban ellenezték kötelező erejű határozat elfogadását.

Az ENSZ BT reményei szerint a büntetőintézkedések megszigorításával rá lehet kényszeríteni Phenjant arra, hogy visszatérjen az atomfegyver- és rakétafejlesztési programjának leállítását célzó nemzetközi tárgyalásokhoz. Ezek az intézkedések pontosan a nukleáris, rakéta-, valamint tömegpusztítófegyver-programokat célozzák, mondta el Philip Parham brit nagykövet. Hangsúlyozta, a szankcióknak nem az a céljuk, hogy korlátozzák a törvényes műveleteket és kereskedelmet, és nem lehetnek káros hatásaik Észak-Korea nagy nyomás alatt élő népére.

Egyes elemzők szerint a szankciók nem elég erősek, hiszen Észak-Korea már korábban is megmutatta, hogy képes ellenállni a külföldi nyomásnak. Kína azon az alapon ellenezte a keményebb intézkedések elfogadását, hogy azok destabilizálnák Észak-Koreát, és menekültek tömegei áramlanának át kínai területre. Azt pedig sem Peking, sem Moszkva nem látná szívesen, ha egy kikényszerített észak-koreai hatalomváltás nyomán egy olyan egyesült Korea jönne létre, amely az Egyesült Államok biztos szövetségese.

Az észak-koreai fegyverimport tilalma is Kína nyomására lett csak részleges. Peking ragaszkodott hozzá, hogy Phenjan könnyű fegyvereket, egyebek között puskákat, gépfegyvereket szerezhessen be külföldről. Észak-Korea ezeket többnyire Kínától vásárolja meg.

A pénteken elfogadott BT-határozat elítélte a május 25-i atomkísérletet és felszólította Észak-Koreát, hogy a jövőben tartózkodjon minden teszttől és állítsa le ballisztikus rakéták gyártását, továbbá tegye lehetővé a nemzetközi ellenőrzéseket az atomsorompó-egyezményhez való csatlakozással. Szakértők rámutattak, hogy az észak-koreai szankciókkal a BT üzenni kívánt Iránnak is, amely szintén elutasította az egyeztetéseket atomprogramjáról az ezt kikényszeríteni szándékozó ENSZ-szankciók ellenére.