Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Az európai államfőket nem izgatja a Jobbik

2009.06.13. 16:29
Az Arraiolos-csoport államfői nem tartják veszélyesnek a szélsőségesek előretörését a vasárnapi EP-választáson, mivel az említett csoportok legtöbbször korábban is képtelenek voltak az együttműködésre, mondta Sólyom László a csoport nápolyi találkozója után.

Az európai államfők nem tekintik különösebb veszélynek, hogy a szélsőséges pártok a korábbinál sikeresebben szerepeltek a múlt heti európai parlamenti választásokon, mondta el Sólyom László köztársasági elnök szombaton Nápolyban az Arraiolos-csoport államfőinek találkozója után. A The Economist brit hetilap pénteki számában még arról írt, hogy itt az ideje idegeskedni a kelet-európai szélsőségesek előretörése miatt.

A csoport onnan kapta nevét, hogy az államfők első eszmecseréjüket 2003-ban a portugáliai Arraiolosban tartották. A nápolyi találkozón a házigazda Giorgio Napolitano olasz elnökön és a magyar államfőn kívül Horst Köhler német, Heinz Fischer osztrák és Anibal Cavaco Silva portugál elnök vett részt.

"Nem uralkodott szomorú hangulat. A Jobbik előretörése itt senkit nem izgatott" - mondta el Sólyom László a kétnapos tanácskozás befejezése után a magyar sajtó képviselőinek, érzékeltetve, hogy a szélsőségesekre vonatkozó eredmények gyakorlatilag nem játszottak szerepet az eszmecserén.

A szélsőségesek egyrészt mindössze nyolccal növelték EP-képviselői helyeik számát, másrészt a tapasztalat az, hogy a szóban forgó politikai erők képtelenek együttműködni egymással, fejtette ki Sólyom László. Mint elmondta, tájékoztatta hivatali partnereit arról, hogy az EP-választás Magyarországon "belpolitikai szavazás" volt, a kampányban sem szerepeltek európai témák.

A tanácskozás súlyponti témája volt a világgazdasági válság. "Magyarországnak tudnia kell, hogy ha nem lenne az Európai Unió tagja, már régen csődbe ment volna" - mondta Sólyom László. "Ezt az embereknek is be kell látniuk, bármennyire is csalódták egyéb várakozásaikban" - tette hozzá.

Bejelentette, hogy az Arraiolos-csoport következő találkozójának jövőre Magyarország ad otthont. Javasolta tárgyalópartnereinek, hogy a nemzetiségi kérdés legyen a budapesti tanácskozás egyik fő témája.