Az MKP nem közösködik a szakadárokkal

2009.06.13. 14:48 Módosítva: 2009.06.13. 14:52
A Magyar Koalício Pártja a 2010-es parlamenti választás előtt biztosan nem lép szövetségre a szlovákiai magyar pártból kivált képviselők által alakított Híddal, mondta Csáky Pál elnök szombaton. A Bugár Béla nevével fémjelzett Híd is politikai ellenfélnek tartja az MKP-t.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke kizárta, hogy a 2010-es parlamenti választás előtt az MKP választási koalícióra lépjen a Híddal, azzal az új szlovákiai magyar párttal, amelyet az MKP-ból kilépett képviselők alapítottak. "Az MKP a jövő évi parlamenti választás előtt nem ír alá koalíciós szerződést a Híddal. Ez politikai üzenet" - jelentette ki Csáky az MKP országos tanácsának ülése utáni sajtóértekezleten szombaton Pozsonyban.

A Híd megalakulását kedden Pozsonyban jelentette be Bugár Béla, az MKP volt elnöke azon képviselők nevében, akik az előző héten kiléptek a Magyar Koalíció Pártjából, mert nem értenek egyet a vezetés politikai stílusával.

Az MKP-Híd viszonyt firtató kérdésekre válaszolva Bugár akkor úgy fogalmazott, hogy a Híd számára az MKP nem ellenség, de politikai ellenfél lesz, mint a többi parlamenti párt. Úgy vélte, hogy alaptalan az az aggodalom, hogy két magyar párt vetélkedése esetén a szlovákiai magyarok parlamenti képviselet nélkül maradhatnak. A politikus emlékeztetett, hogy az MKP 1998-ban három magyar pártból alakult, kemény viták voltak, de mindig meg tudtak egyezni. Az ilyen megegyezésekre természetesen a jövőben is lehetőség van.

Csáky szombaton úgy vélte, hogy a Híd nem más, mint "gazdasági érdekcsoport", illetve "a hazugság és az emberbutítás pártja". Szerinte Bugárék nem tárgyaltak korrektül az MKP vezetésével platformkövetelésük teljesítéséről, hiszen már a tárgyalások befejezése előtt hivatalosan bejegyeztették új pártjuk doménnevét az interneten. Rámutatott arra is, hogy míg a magyaroknak szóló üzeneteikben Bugárék magyar pártról beszélnek, amikor azonban a szlovákokhoz fordulnak csak pártról.

Annak ellenére, hogy Bugárék már kiléptek az MKP-ból - hangzott el a szombati sajtóértekezleten - az országos tanács úgy döntött: megvitatja javaslatukat, hogy a párt alapszabályzata a jövőben tegye lehetővé a platformalakítást.

Farkas Iván, az MKP országos tanácsának elnöke szerint az ülésen a régiók képviselői azt a követelményt fogalmazták meg, hogy a párt folytassa eddigi politikáját, mert annak helyességét az idei választási eredmények (elnökválasztás, dunaszerdahelyi polgármester-választás, európai parlamenti választás) alátámasztották.

Kérdésre válaszolva az MKP vezetői elmondták: egyelőre nincs részletes és pontos kimutatásuk arról, hogy hányan követték Bugárékat, hányan léptek ki az MKP-ből.