Csongor
0 °C
9 °C

Nyolc minisztert cserélt le Sarkozy

2009.06.23. 21:58 Módosítva: 2009.06.23. 21:58
A vártnál jelentősebb kormányátalakítást jelentett be kedd este a francia elnöki hivatal: Nicolas Sarkozy államfő nyolc tárca élére nevezett ki új minisztert, de a kormányfő Francois Fillon maradt.

Sarkozy egyik legfőbb bizalmasa, Brice Hortefeux veszi át a belügyi tárca irányítását Michele Alliot-Marie-tól, aki igazságügyi miniszter lesz. Elődjét, Rachida Datit ugyanis európai képviselőnek választották meg.

18

A politikai nyitás újabb jeleként a kulturális tárca vezetésével a néhai Francois Mitterrand szocialista köztársasági elnök unokaöccsét, Frédéric Mitterrand író, rendező, producer, televíziós műsorvezetőt bízta meg a jobboldali államfő.

A 61 éves közismert televíziós személyiség 2008 szeptembere óta a nagy presztízsű római Villa Médicis francia kulturális intézet igazgatója volt. Nagy meglepetésre miniszteri kinevezését maga jelentette be délelőtt az olasz fővárosban, amikor elbúcsúzott kollegáitól. A France 2 közszolgálati televízió azon kérdésére, hogy "Egy Mitterrand miniszterként Sarkozy kormányában nem meglepő-e?", azt válaszolta: "Sarkozy is volt miniszter Mitterrand-érában".

A jelenlegi államfő 1993 és 1995 között Edouard Balladur jobboldali kormányában töltötte be a pénzügyminiszteri posztot. Akkor Francois Mitterand volt Franciaország köztársasági elnöke (1981-1995).

Frédéric Mitterrand köztudottan csodálta államfő nagybátyját, de a szocialistákhoz soha nem csatlakozott, és politikailag sokáig besorolhatatlannak számított; 1993-ban azonban belépett a Baloldali Radikálisok Mozgalmába, két évvel később viszont már a jobboldali elnökjelölt, Jacques Chirac kampányát támogatta.

A gazdasági miniszter maradt

Sarkozy negyedik kormányátalakítását kövezően a válság időszakban kulcspozíciónak számító gazdasági minisztériumot továbbra is Chrisitine Lagarde vezetheti, és a szocialista Bernard Kouchner is külügyminiszter marad. A felügyelete alá tartozó emberi jogi államtitkár poszt megszűnik. Az azt eddig betöltő szenegáli származású Rama Yade, a kormány legfiatalabb és egyik legnépszerűbb tagja, ezentúl a sporttal foglalkozik szintén államtitkári minőségben.

Az európai ügyekkel foglalkozó államtitkári posztról a mezőgazdasági tárca élére távozik Bruno Le Maire, helyét az eddig afganisztáni és pakisztáni külön megbízottként dolgozó Pierre Lellouche veszi át.

Az eddigi agrárminiszter, Michel Barnier a kormánypárt listavezetője volt a párizsi régióban az európai parlamenti választásokon, így Brüsszelben dolgozik ezután. A köztársasági elnök már korábban jelezte: ő a legesélyesebb az új Európai Bizottság francia biztosi posztjára. Sajtóértesülések szerint a belső piaci portfoliót fogja vezetni.

A jelentős személyi változások ellenére az egyensúly a politikai nyitás, a nemek és a származási sokszínűség szempontjából alapvetően nem változott a francia kormányban.