Ólommérgezésben szenved 670 koszovói roma menekült

2009.06.24. 07:03 Módosítva: 2009.06.24. 07:03
1999-ben az ENSZ átmenetileg észak-koszovói táborokba telepített romákat a NATO bombázásai után. A táborok közelében van egy régi ólombánya, és emiatt az egész környék erősen ólomszennyezett. 670 roma még mindig ezen a helyen él, a gyerekek közül többen testi vagy szellemi fogyatékosok az ólomszennyezés miatt. A Human Rights Watch intézkedést követel a romák védelmében.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította szerdán a koszovói hatóságokat, hogy haladéktalanul telepítsenek át egészséges környezetbe 670 roma menekültet azokból az észak-koszovói táborokból, amelyek ólomtól szennyezettek. A HRW nyilatkozata szerint a koszovói hatóságoknak együtt kell működniük külföldi adományozókkal, hogy áttelepíthessék és orvosi ellátásban részesíthessék e táborok lakóit.

000 Par2411426

A szóban forgó észak-koszovói táborokba az ENSZ telepített romákat 1999-ben, a NATO bombázásai után, azzal az elgondolással, hogy amíg megfelelő elhelyezést találnak nekik átmenetileg lakjanak ott, de 670 roma még mindig ezen a helyen él.

A táborok közelében van egy régi ólombánya, és emiatt az egész környék erősen ólomszennyezett. Az ENSZ, illetve annak szakosított szerve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatot végzett a helyszínen, és megállapította, hogy a táborokban élő gyerekek közül többen testi vagy szellemi fogyatékosok az ólomszennyezés miatt.

Az is nehezíti a helyzet megoldását, hogy a szóban forgó táborok a koszovói szerbek ellenőrzése alatt álló területen vannak, és a szerbek nem ismerik el a koszovói hatóságok fennhatóságát.

000 Par2411424

"Roppant fontos, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködjék a koszovói hatóságokkal, köztük a szerbek által ellenőrzött helyhatóságokkal e válság megoldása végett" – hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában Wanda Troszczynska-van Genderen, a HRW szakértője.