Mátyás
1 °C
15 °C

Az iráni őrök tanácsa szerint tiszta volt a választás

2009.06.26. 11:47 Módosítva: 2009.06.26. 11:55
Az őrök tanácsa bejelentette, hogy nem történt csalás a június 12-i elnökválasztáson, kisebb szabálytalanságok ugyan voltak, de a szavazás tisztasága egyértelmű. Ahmadinezsád iráni és Obama amerikai elnök diplomáciai szóváltásba keveredtek.

Az iráni őrök tanácsa szerint nem voltak csalások a június 12-i elnökválasztáson. "Bizonyosan kijelenthetjük, hogy semmilyen csalás nem volt a szavazáson. A legutóbbi választás volt a legtisztább valamennyi közül " - jelentette ki pénteken Abaszali Kadkodai, a nagyhatalmú testület szóvivője.

Szerinte az elmúlt 10 nap vizsgálatai csak olyan kisebb szabálytalanságokat hoztak felszínre, amelyek "minden választásnál előfordulnak". Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi, az elnökválasztás két vesztese azonban továbbra is azt állítja, hogy Mahmúd Ahmadinezsád csalással nyerte el újabb négyéves elnöki mandátumát.

Muszavi csütörtökön honlapján a tiltakozó mozgalom folytatására szólította fel az irániakat, miközben felhívta a figyelmet arra, hogy a hatalom nyomásgyakorlással akarja rákényszeríteni az ellenzéket a választási eredmények elfogadására. Karubi sem ismeri el győztesnek Ahmadinezsádot, és új választásokat akar.

Az Egyesült Államok közben bekeményített Iránnal szemben, Robert Gibbs fehér házi szóvivő azt mondta, Ahmadinezsád el akarja terelni a nemzetközi figyelmet arról, hogy mi történik Iránban, írja a BBC.

„Vannak olyan emberek Iránban, akik azt akarják elérni, hogy a vita nem maradjon Iránban az irániak között, hanem szóljon a Nyugatról és az Egyesült Államokról. Hozzátenném, hogy ezen a listán szerepel Ahmadinezsád is, aki az Egyesült Államokra hárít mindent."

Ahmadinezsád csütörtökön arra szólította fel Barack Obama amerikai elnököt, hogy ne avatkozzon bele Irán belügyeibe. „Az a kérdés, hogy Obama miért esett ugyanabba a csapdába, amibe elődje, George Bush is beleesett" - idézte az iráni Fars hírügynökség az újraválasztott elnök szavait.