2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Úgy néz ki, marad a kormány Albániában

2009.06.29. 06:35
A kormányzó Albán Demokrata Párt vezette pártszövetség győzött a vasárnap tartott parlamenti választáson az első előrejelzések szerint.

Az első exit poll eredmények szerint a kormányzó párt nyerte a vasárnapi parlamenti választásokat Albániában. Az amerikai Zogby közvélemény-kutató által ezer szavazó megkérdezésével készített exit poll felmérés eredménye szerint a Sali Berisha miniszterelnök vezette Albán Demokrata Párt (PDS) és szövetségesei 69 mandátumot szerezhet, az Edi Rama tiranai főpolgármester által irányított Albán Szocialista Párt (PSS) koalíciója pedig 55 képviselőt küldhet a 140 tagú albán parlamentbe, a Népi Gyűlésbe. Az Ilir Meta volt miniszterelnök vezette Szocialista Integrációs Mozgalom négy mandátumra számíthat.

A koszovói székhelyű Gani Bobi intézet gyorsfelmérése ugyancsak Berisháék győzelmét vetíti előre. Eszerint a PDS vezette Szövetség a változásért pártkoalíció kaphatta a leadott szavazatok 47,5 százalékát, míg a szocialisták szövetsége, az Unió a változásért 38,8 százalékkal a második helyre szorulhatott. Az olaszországi IPR Marketing által végzett exit poll felmérés Berisháék 4 százalékpontos előnyét mutatta ki.

K EPA20090629001

Ünnep és várakozás

Az albán városok utcáit ellepték Berisha hívei, Tiranában tűzijátékokkal ünnepeltek. Edi Rama viszont kétségbe vonta az exit pollok megbízhatóságát, és arra kérte szavazóit, hogy várják meg a hivatalos eredményeket, ne hagyják magukat befolyásolni. A központi választási bizottság hétfőn helyi idő szerint délután öt órakor hozza nyilvánosságra a hivatalos eredményt. Az előzetes adatok szerint a választási részvétel meghaladta az 50 százalékot.

Mintegy 3,1 millió szavazópolgárt vártak vasárnap az urnák elé, hogy döntsenek a 34 politikai párt és négy pártszövetség színében indult 3853 képviselőjelölt sorsáról. A választás tisztaságát mintegy 500 külföldi és 5000 albán megfigyelő ellenőrizte, a biztonságra pedig 5500 rendőr vigyázott. A nemzetközi megfigyelők eddig a kommunista rezsim bukása óta az országban megrendezett egyetlen szavazás lebonyolítását sem tartották elfogadhatónak.

Irány az EU

A mostani választást egyfajta próbatételnek tekinti a Nyugat, amelyen le lehet mérni az albán demokrácia érettségét. A NATO-hoz idén április 1-jén csatlakozott ország be akar lépni az Európai Unióba is, felvételi kérelmét április végén nyújtotta be. A két rivális pártszövetség választási programja meglehetősen hasonló volt, középpontjukban a szegénység elleni küzdelem és az EU-csatlakozás állt.

Arben Ristani, a központi választási bizottság vezetője a vasárnap délután tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a szavazás "normális mederben" folyt, nem voltak incidensek, az előző választásokhoz képest kevesebb és jelentéktelenebb problémák voltak. A politikai erők többségének képviselői békésnek nevezték a választást, amelyet a demokratikus normák tiszteletben tartása jellemzett. A szocialisták ugyanakkor több szabálytalanságot említettek, így például kifogásolták, hogy megfelelő személyi okmányok híján mintegy 250 ezer választópolgár még ha akart volna sem szavazhatott.