Megint csalásgyanús érettségi Romániában

2009.07.06. 18:50 Módosítva: 2009.07.06. 19:23
A 2008-as botrányos romániai érettségihez hasonlóan 2009-ben is több megyében gyanús eredmények születtek. Egyes megyékben meglepően jó eredményt értek el a diákok.

Ismét csalásokat sejtető, aránytalan eredmények születtek a romániai érettségi vizsgákon, ezek alapján úgy tűnhet, mintha egyes megyékben nagyon okosak, másokban viszont nagyon buták lennének a diákok.

A hétfőn összesített statisztikák szerint az abszolút rekordot az idén Mehedinti megye állította, ahol a vizsgán megjelent diákok 98,19 százaléka vizsgázott sikeresen. Kimagasló eredményt ért el a kelet-romániai Botosani megye is, ahol a diákok 97,09 százaléka kaphat diplomát arról, hogy megfelelt a vizsgán.

A leggyengébb eredmények Galati megyében születtek. Ott a diákoknak csak 59,82 százaléka ment át a vizsgán. A legtöbb sikertelen érettségiző másik kilenc megyéhez tartozik, amelyekben 70 százalék alatt maradt a sikerarány. Az átlagos eredményt produkáló régiók közé tartozik Bukarest, ahol a vizsgázók 74 százaléka érettségizett le sikerrel. Oktatási szakemberek szerint vélhetően az átlagos adatokat produkáló megyékben tükrözik az eredmények a diákok reális tudását.

Romániában évek óta botrány övezi az érettségit. 2008-ban is az ideihez hasonló, aránytalan eredmények születtek. Számos, csalás elkövetésére vonatkozó vád hangzott el az oktatási minisztérium vezetőivel szemben amiért egyes régiókban szinte minden diák átment, máshol viszont nagyon kevesen állták a próbát.

2008-ban összesen 125 személy, köztük 38 pedagógus és 82 felnőtt korú diák ellen emelt vádat a román korrupcióellenes ügyészség az érettségi vizsgák rendszerváltás utáni történetének legsúlyosabb korrupciógyanús ügyében. A vádhatóság szerint egy máramarosszigeti magániskola vezetői a 2008-as nyári érettségin 30 ezer eurót gyűjtöttek össze a diákoktól, és az összeg egy részét a vizsgáztató és felvigyázó tanárok megvesztegetésére fordították.  • Hírek
  • Hírek