Meghalt a vietnami háború atyja

2009.07.06. 15:48
93 éves korában elhunyt a vietnami háború egyik értelmi szerzőjének tartott Robert S. McNamara, aki 1961-től 1968-ig volt amerikai védelmi miniszter.
mcnamara2

93 éves korában hétfőn meghalt Robert S. McNamara korábbi amerikai védelmi miniszter, aki John F. Kennedy és Lyndon B. Johnson alatt is betöltötte a tisztséget, írja a CNN. McNamara Kennedy bizalmasai közé tartozott az 1962-es kubai rakétaválság alatt, azonban leginkább a sokat támadott vietnami háborúval kapcsolódott össze a neve, amit McNamara háborújaként is emlegettek.

Élete végéig küzdött Vietnam erkölcsi örökségével, 1995-ös emlékirataiban már arról írt, hogy mennyire megbánta a vietnami szerepvállalást. McNamara A háború ködében című 2003-as Oscar-díjas dokumentumfilmben beszélt a 60-as évekről és meglátásairól.

A minisztersége előtt a Ford vállalatot vezető üzletember a versenyszférában szerzett tapasztalataival rendbe szedte a Pentagont is. Minisztersége után 1968-tól a Világbank elnöke lett. A szervezet élén meggyőződése volt, hogy a fejlődő országokban élő vidéki lakosság életkörülményeinek javítása sokkal fontosabb, mint a fegyverkezés.

mcnamara1

1981-es távozása után a nukleáris leszerelés egyik élharcosává vált. 88 éves korában még megnősült, de egészsége az utóbbi időben már megromlott, felesége hétfői nyilatkozata szerint álmában halt meg washingtoni otthonában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport