Nincs bizonyíték Juscsenko megmérgezésére

2009.07.09. 18:54 Módosítva: 2009.07.09. 18:54
A parlamenti vizsgálóbizottság ellenzéki elnöke letartóztatná a nyomozás vezetőjét, mert szerinte illegálisan hallgatta le 18 ezer ember telefonját.

Egy ukrán parlamenti vizsgálóbizottság állásfoglalása szerint nincs bizonyíték arra, hogy Viktor Juscsenko megmérgezésének ügyében bűncselekmény történt volna - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

"Ha nincs bizonyíték arra, hogy a mérgezés szándékos volt, hogyan lehet szó bűncselekményről?" - jelentette ki Volodimir Szivkovics, az oroszbarátnak tartott, ellenzéki Régiók Pártja képviselője, a bizottság elnöke.

"Számos feltételezés van"

Par2358151

"Vagy véletlen mérgezés történt vagy betegség. Számos feltételezés van" - tette hozzá. "Nem zárom ki, hogy mérgezés történt, de nincs szó bűncselekményről" - közölte Szivkovics.

A képviselő elmondta, hogy a bizottság azután jutott erre a következtetésre, hogy megismerkedett a főügyészség által folytatott nyomozás tartalmával.

Szivkovics kérte, hogy az ügyészség tartóztassa le a mérgezési ügyben folyó nyomozás vezetőjét, Halina Klimovicsot, akit azzal vádol, hogy illegálisan lehallgatta 18 ezer ember, közöttük Julija Tyimosenko kormányfő telefonját.

Ma is láthatók a nyomok

2004. szeptember 6-án, az elnökválasztási kampány idején Viktor Juscsenko, az akkori ellenzék jelöltje súlyos beteg lett. Bécsi orvosok három hónappal később megállapították, hogy dioxinmérgezést szenvedett. Juscsenko arcán ma is láthatóak a betegség nyomai, de az ügyben folytatott nyomozás egyáltalán nem haladt előre.

Egy évvel ezelőtt az ukrán elnök maga egykori munkatársát, David Zsvaniját vádolta meg a mérgezéssel. Zsvanija viszont azt hangoztatta, hogy az elnököt nem is mérgezték meg, orvosi leleteit pedig meghamisították.