Obama neje lepipálta az elmúlt 40 évet

2009.07.10. 12:10 Módosítva: 2009.07.10. 12:10
Celeb lett az amerikai elnök feleségéből, ezzel megduplázta a kormány erejét. Négy évtizede volt ilyen utoljára Amerikában, nem képes rá minden first lady.
000T TRDV545675

A közelmúlt felmérései, például a Pew Research Center és a Gallop Poll alapján Michelle Obama tíz-tizenöt százalékkal is népszerűbb Amerikában, mint a férje. Ezzel a first lady mintegy megkétszerezi az elnök amúgy sem kis erejét. Böszörményi Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint nem minden elnökfeleség képes erre. „Bill Clinton első négy évében Hilary próbálta ilyenformán támogatni a férjét, ez azonban nem jött be a lakosságnak. Bush idején Laura visszahúzódó volt, nyilvános szereplései csekély számúak voltak. Ez megfelelt a konzervatív tábornak, ám nem sikerült új szavazók nyerniük vele. Utoljára talán a '60-as években volt ilyen erős elnökfeleség Amerikában”

Jake Halpern amerikai író (a hírnévről szóló könyve általánosan modellezte a sztárkultuszt, és a hozzá kapcsolható funkciókat) szerint a feleség ilyen erőteljes megjelenése, és celebbé válása fontos tényező a jelen politikában. Hiszen az emberek Michelle által jobban tudnak azonosulni a kormánnyal, ebből következően az általános elégedettség is nő. „A first lady révén válik szerethetővé és emberközelivé az, amit Barack képvisel” - mondta Halpern a New York Daily Newsnak. Ez úgy néz ki, ahogy a feleség is nyilatkozta, hogy „az ő feladata megismertetni férjét a publikummal, de nem mint politikus, hanem mint embert.” Ezzel párhuzamosan lett belőle is sztár, hiszen minden komoly amerikai címlapján szerepelt már. Apró titkokat árult el a sajtónak, bevezette magánéletükbe is a közönséget, így a Fehér Ház lakói Amerika családjává lettek, mindent tudnak róluk.

Szakpolitika és bulvárpolitika szimbiózisa

A nagyobb népszerűség mellett politikai következményei is vannak Michelle Obama népszerűségének. Bizonyos kérdések kommunikálása leegyszerűsödhet és így több emberhez juthatnak el a kormány ténykedései. Böszörményi szerint ráadásul attól nem kell tartani, hogy bagatellizálódnának Barack Obama cselekedetei, hiszen nála aktívabban szakpolitizáló elnök nemigen képzelhető el. A másik oldalról pedig felesége a meghosszabbított keze, hiszen általa olyan kérdésekkel foglalkozhat a nyilvánosság előtt a vezetés, amivel egyébként nem tudna ilyen kiemelten foglalkozni az elnök. Ilyen témák a közoktatás, a fogyatékkal élők problematikája, rákos betegek.

Magyarországon nincs komoly hagyománya a feleségek ilyen jellegű előtérbe tolásának. Igaz, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt Dobrev Klárát próbálták a fentebb említett szerepekben feltüntetni, azonban ezzel sem sikerült érdemben javítani a miniszterelnök egyre rosszabb megítélésén. Az elemző szerint hazánkban a következőkben sem várható változás a first lady-jeink politikai térnyerése kapcsán. „A magyarországi konzervatívok nem igénylik a bulvárpolitizálást, nincs kényszer a Fideszen, hogy új képet emeljen be magáról a köztudatba.”