Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Bugár lett a magyar-szlovák párt elnöke

2009.07.11. 17:12
Egy szlovák és egy magyar platform működik majd a megalakult Híd-Most pártban. A formáció alelnöke a Magyar Koalíció Pártjából kilépett Bugár Béla lett, egyik alelnöke pedig Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete. A párt arra kéri a szlovák államfőt, ne írja alá a nyelvtörvényt, és csak a Magyar Koalíció Pártjával, illetve Robert Fico pártjával hajlandó együttműködni.

Bugár Bélát választották meg az új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most első elnökévé a Somorja melletti Csölösztőn lezajlott alapító közgyűlésen. A legnépszerűbb szlovákiai magyar politikusnak, aki korábban egy évtizeden keresztül a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt, a választáson nem volt ellenfele. Az elnökség 13 tagú, s a pártnak hat alelnöke lesz. Ezek egyike Rudolf Chmel, Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete, volt szlovák kulturális miniszter, neves szlovák hungarológus lett. Az alapító közgyűlésen azonban csak három alelnököt választottak meg; a többit később, a párt struktúráinak kialakítása után keresik meg.

A közgyűlés elfogadta a párt választási programjának alaptéziseit, amelyeket most vitára bocsátanak, és ha minden jól megy, akkor a kora őszre tervezett programkonferencián szentesítik a tételeket. A működési szabályzat szerint a pártban két platform (magyar és szlovák) fog működni, s döntéseit, határozatait a párt a két platform egyeztetése alapján fogadja majd el.

"Rendkívüli kemény időszak következik, hangyamunkát kell végeznünk, hogy kiépítsük a párt struktúráit, s indulni tudjunk a novemberi megyei választáson", jelentette ki zárszavában Bugár. A Híd-Most nyilatkozatban felszólította Ivan Gasparovic, szlovák államfőt, hogy ne írja alá a közelmúltban elfogadott szlovák államnyelvtörvényt, amely a párt szerint károsítja a szlovákiai magyarságot. "A nyilatkozatot az alapító közgyűlés összes szlovák küldötte is támogatta", mondta Bugár. Emlékeztetőül: a szlovák államnyelvtörvény megsértésért akár 5000 eurós büntetés is kiszabható. A jogszabályt a szlovákiai magyarok elutasították, és feszültséget okozott a szlovák-magyar kapcsolatokban is.

Bugár megerősítette korábbi kijelentéseit, hogy a Híd az Magyar Koalíció Pártját nem tekinti ellenségének, s kész az együttműködésre. Szerinte ez közös magyar érdek. (A Híd-Most pártot az MKP-ből kilépő parlamenti képviselők alapították, akik nem értettek egyet az MKP mai vezetőségének politizálásával.) Ugyanakkor kizártnak minősítette, hogy az új magyar párt a jövőben együttműködhetne a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) vagy a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (HZDS). "Nem lehet azonban kizárni a jövőbeni együttműködést a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia Párttal.  • Vennék
  • Hírek