Barack Obama nem próféta

Barack Obama amerikai elnök szerint Angela Merkel már meg is nyerte a szeptember végén tartott német parlamenti választásokat. A német kancellár kihívója nem örült a kijelentéseknek, szerinte még az amerikai elnök sem próféta.

Alig három hónappal a németországi választások előtt akár már ki lehetne hirdetni az eredményt, mondta Barack Obama amerikai elnök Washingtonban Angela Merkel kancellárnak.

A német kancellár még június végén járt az amerikai fővárosban, és közös sajtótájékoztatójukra menet Merkel nagyokat sóhajtozott, amiért már készülnie kell a szeptemberi választási kampányra. "Ó, de hiszen Ön azt már megnyerte, nem tudom, miért aggódik" - mondta Obama mosolyogva. A meglepett Merkel a ZDF közszolgálati televízió felvételén kényszeredetten mosolygott a megjegyzésen.

A kancellár kihívója már nem örült ennyire Obama véleményének. Frank-Walter Steinmeier elismeri Obama érdemeit, de úgy véli, hogy még az amerikai elnök sem próféta, mondta a jelenlegi német külügyminiszterhez közelálló forrás a Spiegelnek.

A közvéleménykutatások szerint Merkel kereszténydemokrata CDU-jának előnye 15 százalékos a szociáldemokrata Steinmeier pártjával szemben a szeptember 27-i választások előtt bő tíz héttel. Merkel reményei szerint elég előnyre tehet szert, hogy a német szabad demokratákkal köthessen szövetséget, felbontva a jelenlegi, meglehetősen nehezen kezelhető nagykoalíciót, amely Németországot kormányozta az elmúlt négy évben.