28 ezer zsidó haláláért állítják bíróság elé Demjanjukot

2009.07.13. 12:05 Módosítva: 2009.07.13. 13:10
Hivatalosan is vádat emelt a müncheni államügyészség hétfőn a súlyos náci háborús bűncselekményekkel vádolt John (Ivan) Demjanjuk ellen. A vád szerint az ukrán származású Demjanjuk 1943 márciusa és szeptembere között 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában vett részt. Az ügy jogilag azért egyedülálló, mert egyetlen konkrét gyilkosság sem bizonyítható Demjanjukra.
000T TRDV545676

A 89 éves John Demjanjukot bűnsegédként 27 900 ember halálával vádolta meg a müncheni államügyészség. A hatóságok szerint Demjanjuk a soribori megsemmisítőtábor őreként 1943-ban részt vett több ezer zsidó gázkamrába küldésében.

Az amerikai állampolgársággal rendelkező Demjanjuk május óta van előzetes letartóztatásban Németországban, miután az Egyesült Államok kiutasította.

A Demjanjuk ellen folyó jogi eljárás Németországban eddig példa nélkülinek számít. A haláltábor egykori őre az első ember, aki úgy gyanúsítanak meg, hogy egyetlen konkrét gyailkosságot sem lehet rábizonyítani. Ezúttal egy a ranglétra alján álló emberről van szó, az utolsó szemről a láncban, akit nem különös kegyetlensége miatt akarnak felelősségre vonni, hanem azért, mert "csak" gondoskodott arról, hogy a halálgyár olajozottan üzemeljen.

Demjanjuk egy olyan 5 ezer külföldiből, baltiakból, ukránokból, kisebbségi németekből álló alakulathoz tartozott, amelynek tagjait a nácik szabályosan tömeggyilkosságokra képeztek ki. Ezeket az embereket korábban a német hatóságok sem vádolták meg, sőt sok esetben feletteseik is megúszták a felelősségrevonást.

A német ügyészség szerint Demjanjuknak is lett volna választása: mint sok más hasonlóan kiképzett társa, ő is dezertálhatott volna a halálkommandóból. Demjanjuk ügyvédje szerint azonban ez az érvelés feje tetejére állítja az egész eddigi joggyakorlatot a második világháborúban elkövetett háborús bűncselekmények megítélésénél. Az ügyvéd szerint a jogot tényekre lehet alapozni, de arra nem, hogy valaki mit nem tett meg a háború idején vagy mennyire gyenge volt.