Gyilkosságok tízezreit ismerték el

2009.07.14. 16:02
A kolumbiai polgárháború egyik legaktívabb, szélsőjobboldali szervezete, az AUC 21 ezer gyilkosságot ismert el eddig, hogy amnesztiát kapjanak. Politikusok is támogatták őket, eddig csak egy embert ítéltek el.

Több mint 600 leszerelt zsoldos azt vallotta: a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) 21 ezer gyilkosságot követtek el 1987 és 2005 között - mondta Luis González, a vádhatóság „Igazság és béke csoportjának a vezetője. A zsoldosok azért tettek beismerő vallomást, mert az Igazság és béke elnevezésű törvény részleges amnesztiát biztosít a leszerelt szélsőjobboldali milícia azon tagjainak, akik elismerik tetteiket. A kolumbiai kormány így próbálja elérni, hogy az AUC mintegy 32 ezer zsoldosa letegye a fegyvert.

Eddig azonban még csak egy töredékét ismerték el a vádhatóság által becsült gyilkosságoknak. Eddig egy embert ítéltek el, 14-en várják az ítéletüket.

Kolumbiában 1966 óta tart a polgárháború, számtalan résztvevője van, főképpen gerillacsoportok. Jellemző, hogy ezek a szervezetek sokszor már nem is tudják, ki ellen és miért harcolnak. A politikai és gazdasági érdekeken alapuló csatározások mellett teljesen összekuszálják a szálakat a kábítószer-kereskedők.

Az AUC a '80-as évek elején azért alakult, hogy a szélsőbaloldali gerilláktól (MAS) megvédje a földbirtokosokat. Azonban nem csak védelemről volt szó. A vádhatóság nagyjából 246 ezer bűncselekményt ír a félkatonai szervezet számlájára. A listán kiskorúak besorozása, földművesek erőszakos kitelepítése, kínzás, emberrablás, nemi erőszak és legkevesebb 22 ezer ember eltüntetése és meggyilkolása is szerepel.

A bűncselekmények mellett a legfelsőbb bíróság a szervezet politikusokhoz fűződő viszonyát is vizsgálja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport