Zsidóviccből lett a magyarozós transzparens

2009.07.17. 16:35
Alapvetően nincs is bajuk a magyarokkal a románoknak, derítettük ki azután, hogy a Steaua szurkolói gusztustalan transzparenssel várták a lelkesen cigányozó-nagymagyarországozó újpestieket Bukarestben. Alapvetően pozitív sztereotípiák élnek a magyarokkal szemben, bár arrogánsnak, üldözési mániásnak tartják az erdélyieket, akik ráadásul nem is beszélnek románul.

Miközben az újpesti szurkolók átcigányozták-nagymagyarországozták Bukarestig a vonatutat, a Steaua szurkolói egy magyar nyelvű transzparenssel hergelték őket. "Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig" - állt a transzparensen.

3PlkFKuJkpzg0tmjKpdy9qmXo1 500

Utánanéztünk, hogy mennyire jellemzi a gonosz felirat a magyar-román viszonyt. "Ezt a poént én feketékkel vagy zsidókkal ismertem, alap rasszista vicc az alkalomhoz igazítva" - kommentálta megkeresésünkre a Steaua-szurkolók transzparenséről Sipos Zoltán, a Transindex felelős szerkesztője. Szerinte az, hogy a románok mit gondolnak a magyarokról, nagyban függ attól, hogy hová valósit kérdezünk. "Románia nagyon heterogén, a magyarellenesség igazából a Kárpátokon túliakra jellemző", azaz azokra, akik nem élnek együtt a magyarokkal. A legfőbb, és amúgy Sipos szerint jogos kifogás a székelyföldiekkel szemben, hogy nem beszélnek románul. Sipos hallott már olyan esetről is, hogy a románul érdeklődőt ki se szolgálták egy székelyföldi boltban. Bár ezt mendemondának tartja, az valóban jellemző, hogy románul képtelenség kommunikálni a helyiekkel.

A másik rendszeres kifogás a magyarokkal szemben, hogy üldözési mániájuk van. Az EU-val foglalkozó gyűjtőblog, a Blogactiv egyik Kolozsváron készült riportjának egyik nyilatkozója, a 25 éves Bogdan szerint a magyarok meggyőződése, hogy a hatóságok hátrányosan kezelik őket. Sipos kicsit másképp látja a helyzetet, szerinte a románok minden olyan esetben a magyarok üldözési mániáját vélik felfedezni, amikor a magyarság kollektív jogokat követel magának. "A román társadalom olyan modellt kínál, hogy a magyarok integrálódhatnak, békében együttélhetnek a románokkal, ha nem ugrálnak. Beszélhetünk magyarul, de ne siránkozzunk, ez az elvárás".

Mindazonáltal a magyarokról inkább pozitív kép él a románokban. A Blogactivnak nyilatkozó, Kolozsváron élő, magyar nővel házas tunéziai Respect Aziz kívülállóként úgy látja, hogy a románok valójában nagyon tisztelik a magyarokat, igaz, ebbe némi gyűlölet is vegyül. Sipos is megerősítette, hogy a románok általában tehetséges, megbízható, céltudatos, pontos, rendezett embereknek tartják a magyarokat, akik ezen tulajdonságaik miatt gazdagok és arrogánsak.

"A 90-es évekig Romániában a magyarok jelentették a progressziót, és mindenki elismerte, hogy Magyarország sokkal előbbre jár. Ez mostanában változik. Miközben a magyarok az elmúlt húsz évben lesüllyedtek, a román közösség sok modernizációs lépést tett, sok mindenben előrébb tart már. A románok most már látják, hogy ők is tudják mindazt, amit a magyarok tudnak" - mondta Sipos.

És hogy a magyarellenesség mennyire nem általános, azt Sipos közvélemény-kutatások eredményeivel igazolja. Mint mondta, Romániában minden évben készül egy felmérés a románok a kisebbségekkel és a szomszédokkal kapcsolatos attitüdjéről. Ebben a magyarok mindig jól szerepelnek, konkrétan népszerűbbek, mint a testvérnépnek tartott moldovaiak. "A cigányokat utálják, sajnos" - mondta.