Obama ígéreteivel nem laknak jól az amerikaiak

2009.07.20. 13:40 Módosítva: 2009.07.20. 13:43
Egyre több politikus és elemző bírálja az amerikai elnököt, mert a szép szavakból fél év alatt kevés valósult meg. A demokraták között is van elégedetlenkedő.

„Véget ért a nászút, a nirvána pedig még nagyon messze van" – fogalmazott élesen Barack Obama amerikai elnökkel kapcsolatban a New York Daily News egyik újságírója. Tette ezt azért, mert az amerikai sajtóban és a politikában is egyre több szkeptikus hang jelenik meg a szupersztár vezető ténykedését illetően. A kritikusok szerint a számtalan szép szó és ígéret nagy része még mindig a levegőben lóg,

obama

Hat hónapja választották meg az USA első színes bőrű elnökét, a lakosság körében töretlen a támogatása. Két égető feladatot megoldott, stabilizálta a gazdaságot és megreformálta az egészségügyet, viszont ezen kívül kevés kézzel fogható dolgot csinált.

„Ideges vagyok. Ha nem lenne az egészségügyi és energiaügyi reform, a sajtó már elevenen felfalt volna minket" - mondta egy neve elhallgatását kérő demokrata képviselő a NY Daily Newsnak. Szerinte pengeélen táncol az amerikai elnök. Hatalmas siker és hatalmas bukás is lehet Obama ténykedéséből.

Kerüli a népszerűtlen intézkedéseket

Egy republikánus képviselő szerint kézzel fogható a semmi, amit az elnök eddig csinált. Szerinte hat hónapot sokkal aktívabban is ki lehetett volna tölteni. Igaz, Obama az USA-ban szinte mindenhol, és világszerte is számos helyen feltűnt, szép beszédeket mondott, de a szavak még nem keltek életre, és oldották meg a problémákat - érvel az ellenzéki politikus.

Az újság szerint Obama még mindig kerüli azokat az intézkedéseket, amelyek rontanának a népszerűségén. Népszerűségét semmilyen veszélynek sem akarja kitenni. Éppen ezzel hozhatja nehéz helyzetbe magát. Bár Amerika politikai palettáján még mindig egyeduralkodó, de konkrét intézkedések nélkül változni fog a helyzet.

John Cornyn republikánus szenátor úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hat hónap volt a világtörténelem leghosszabb nászútja, de most már változtatni és cselekedni kell. A Georgetown University politika doktora is sürgetné Obamat: „Az amerikaiak éhesek, és az ígéreteket nem lehet megenni."