Uniós segítség a gdanski hajógyárnak

2009.07.22. 16:31
Az Európai Bizottság 251 millió eurós támogatást nyújt a gdanski hajógyárnak, ahol a Szolidaritás Független Szakszervezet 1980-ban megalakult. A gyár Lengyelország történetének egyik fontos jelképe.

Az Európai Bizottság támogatja a hanyatló gdanski hajógyár újraszervezési tervét, amely egy 251 millió eurós segélyt jelent a gyárnak. A támogatás Lengyelország 2004-es EU-csatlakozása óta esedékes. A hajógyár tulajdonosai a terv alapján a három szárazdokk közül kettőt meg fognak szüntetni, írja a BBC.

„Mivel a hajógyártási piacon jelentősen megváltoztak a versenyviszonyok a gyár 2002 óta tartó folyamatos támogatása miatt, az kénytelen lesz gyártási kapacitását nagy mértékben csökkenteni" – mondta a Bizottság szerdán. A döntés egy négy évig tartó vizsgálat eredménye, amely a hajógyár állami segélyezése felé irányult.

A gdanski hajógyárnak fontos jelképi szerepet is tulajdonítanak Lengyelországban. 1980-ban Lech Walesa szervezésével sztrájk indult az áremelések és a munkások elbocsátása miatt. Ezalatt alakult meg a Szolidaritás Független Szakszervezet, elsőként az akkori szovjet blokkban.

A Szolidaritás erőszakmentes módszereket hirdetett és a kormány elnyomási kíséretei ellenére is fennmaradt, végül tárgyalások útján elérte a kommunista rendszer megszüntetését Lengyelországban. Az esemény nagyban hozzájárult a kommunista kormányok meggyengüléséhez a keleti blokk más országaiban is. 1989-ben a Szolidaritás vezetésével alakult kormány, majd később, 1990-ben Lech Walesát választották meg Lengyelország elnökének.

Adam Easton BBC tudósító beszámolásai szerint a lengyel kormány, melynek gyökerei a Szolidaritás mozgalomban húzódnak, nagyon elégedett az Európai Bizottság szerdán közzétett döntésével.