Gyermekvállalásra ösztönzi a lakosokat Sanghaj

2009.07.24. 12:23
Két gyermek vállalására biztatja a kínai kormány a családokat Sanghajban, amellyel az idős lakosság arányát és a munkaerőhiányt akarják csökkenteni.

A kínai kormány arra ösztönzi az egygyermekes szülőket Sanghajban, hogy vállaljanak egy második gyermeket, írja a BBC. A China Daily napilap szerint ez csak azokra a szülőkre vonatkozik, akik maguk is egyedüli gyermekek voltak. Az indítvány célja az idős emberek össznépességbeli arányának csökkentése és a jövőbeli munkaerőhiány megelőzése.

Kína családtervezési irányelve némiképp enyhült az utóbbi években, így a családok már két gyermeket is vállalhattak. A különbség ehhez képest most az, hogy Sanghaj kifejezetten bíztatja erre a lakosokat. Családtervezési tisztviselők és önkéntesek látogatást fognak tenni az érintett családoknál és szórólapokkal tájékoztatják őket.

Sanghajban, az ország legnépesebb városában több mint három millió lakos hatvanéves vagy idősebb, ami a lakosság 22 százalékát teszi ki. 2020-ra ez az arány 34 százalékra emelkedhet, írja a China Daily.

Azok a családok, akik figyelmen kívűl hagyják Kína születészabályozási irányelveit, általában bírságot kell, hogy fizessenek. A szabályozások nagy vitákat keltettek mind Kínában, mind külföldön, mivel azok sokszor a terhességek megszakítására késztetik a családokat.  • Tippek
  • Árfolyam