Polgárőrségben hasadnak az olaszok

2009.07.27. 00:25
Jobb- és baloldali polgárőrök tűztek össze egy olasz kisvárosban, a toscanai Massában vasárnapra virradóra, s a feleket szétválasztó rendőrök közül öten megsebesültek, négy fiatalt pedig őrizetbe vettek.

Az olasz törvényhozás hosszas vita után a hónap elején hagyta jóvá a polgárőrségek szerveződését lehetővé tevő, s egyben az utcai bűnözés és az illegális bevándorlás ellen szigorúbb intézkedéseket bevezető törvénycsomagot.

A törvénynek a polgárőrségekre vonatkozó része azonban már korábban aggodalmat váltott ki a baloldali ellenzékben, polgárjogi csoportokban, zsidó szervezetekben, rendőrszakszervezetekben, mert attól tartanak, hogy a polgárőrségek létrehozása faji megkülönböztetéshez és önkényes, erőszakos cselekményekhez vezethet, illetve mert az e tevékenységre pályázó egyik csoport gyaníthatóan neofasisztákkal tart fenn kapcsolatot.

A július 3-án elfogadott törvény nyomán Massában előbb a jobboldali "SSS" (szociális és biztonsági segély) polgárőrség alakult meg. A toszkanai városban azonban hamarosan a baloldal is polgárőrségeket szervezett, így jött létre a "Carc" (a kommunista ellenállást támogató bizottságok) és az "Asp" (a proletár szolidaritás szövetsége).

A hatásköri vita a fiatal polgárőrök között egy ünnepség kapcsán fajult verekedésbe, amelyben komoly szerep jutott a vendéglői székeknek és asztalkáknak is, majd több helyszínen folytatódott, egészen a rendőrség közbelépéséig. A Carc két vezetőjének őrizetbe vétele ellen tiltakozva vasárnap két órán át akadályozta a vasúti közlekedést a massai pályaudvaron - emiatt 11 szerelvény késett a Genova-Pisa vonalon -, s a városi rendőrkapitányság előtt is tiltakozó akciót rendezett.