Repülőtereit árulja a cseh hadsereg

2009.07.28. 17:23 Módosítva: 2009.07.28. 17:31
Nagyszabású ingatlankiárusítást jelentett be a cseh hadsereg. Az érdeklődők ötvennél is több tétel közül választhatnak, a listán katonai reptér, harckocsi-kiképzőtér, kibetonozott tankcsapdák és bunkerek is találhatók.

A lsita legdrágább tételei a két katonai repülőtér: a dél-morvaországi légikikötők kikiáltási ára 110 millió, illetve 100 millió korona (kb. másfél milliárd forint). Szép pénzt kérnek a közép-morvaországban fekvő harckocsi-kiképző tér leendő tulajdonosától is: a nagy kiterjedésű erdős terület majdnem húszmillióba kerül. Ennél is drágább - 26 millió korona - az egykori regionális katonai parancsnokság épülete a híres nyugat-csehországi fürdővárosban, Karlovy Varyban.

A listán több régi, még az első köztársaság idején épített erődítmény is szerepel, amelyek a nemzeti kulturális örökség részei. Az észak-morvaországi Olmütz (Olomouc) melletti Bystrovanyban álló hatalmas betonbunker-rendszerért 20 millió koronát kér a védelmi tárca. A település érdeklődött is irántuk, de ilyen magas összeget nem hajlandó értük fizetni fizetni.

Az elmúlt húsz évben már elkelt néhány ilyen erődítmény, és azokat most múzeumként vagy raktárként üzemeltetik. A kisebb bunkerek értéke másfél millió korona; ezek iránt leginkább a hagyományápoló csoportok érdeklődnek.

A cseh hadsereg vagyonának kiárusítása nem újdonság, már másfél évtizede folyamatban van. Eddig mintegy ezer objektumot adtak el összesen 2,2 milliárd koronáért (23,2 milliárd forint). A megszűnt helyőrségek után a városokban üresen maradt kaszárnyákat viszont kormányrendelet alapján ingyenesen kaphatták meg a települések, ezek értéke 7,3 milliárd koronára tehető. Az állam és az önkormányzatok mindezen kívül az elmúlt másfél évtizedben további 23,3 milliárd korona (kb. 246 milliárd forint) értékű, korábban a hadsereg tulajdonában lévő vagyonhoz jutottak.