Géza
-12 °C
-4 °C

A horvát kormánypárt meghosszabbítaná Mesic államfő mandátumát

2009.08.01. 13:24 Módosítva: 2009-08-01 13:27:33
Stipe Mesic meghökkent az ötlet hallatán.

A Horvátországot kormányzó nemzeti-konzervatív párt azt szeretné, ha a hivatalban lévő államfő a jövő februárban lejáró második mandátuma után még egy évig hivatalban maradna.

Az elképzelést azzal indokolja a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), hogy Horvátországot sem kerülte el a világgazdasági válság, amely népszerűtlen takarékossági intézkedésekre kényszeríti a kormányt. Ezek pedig óhatatlanul kihatással lennének az elnökválasztásra - írta szombati számában a Jutarnji List.

Meghökkent

A HDZ vezetői már meg is keresték Stipe Mesicet, aki meghökkenve fogadta az elképzelést. Szerinte a dolog nem komoly, mivel roppant csekély az esélye annak, hogy a parlamentben összejön az elnöki mandátum meghosszabbításához szükséges kétharmados többség.

Mesic 2000 óta tölti be az államfői tisztséget. Az alkotmány értelmében kétszer öt évi megbízatás után harmadszor már nem jelölhető a posztra.

Megfigyelők úgy vélik, a HDZ attól tart, hogy a jövő év elején esedékes elnökválasztás a kormánnyal való leszámolássá válhat. Az is a 2003 óta kormányzó párt esélyeit rontja, hogy remélt "választási aduja", Ivo Sanader július elején meglepetésszerűen lemondott a miniszter- és a pártelnöki tisztségről, és nem vállalja az államfőjelöltséget sem. A hiányában elővett jelöltnek, Andrija Hebrangnak megfigyelők csak kis esélyt adnak a győzelemre.

Rozsdagátló

Mivel a zágrábi jogprofesszor, Ivo Josipovic személyében az ellenzéki szociáldemokraták is meglehetősen színtelen jelöltet indítanak az elnökválasztáson, nem zárható ki, hogy Boris Miksic független jelölt meglepetést okoz februárban. A rozsdagátló vegyszerekkel az Egyesült Államokban vagyonra szert tett vállalkozó már a legutóbbi elnökválasztáson is jól szerepelt. A hivatalban lévő Mesiccsel szemben akkor a leadott szavazatok 18 százalékát szerezte meg.

Miksic nem riad vissza a populista hangoktól sem, hogy növelje potenciális támogatóinak a táborát, tudatosan lovagolva meg a horvát társadalom széles rétegeinek elégedetlenségét. Hazáját nemrég korrupt politikusok által vezetett, "kormányos nélkül süllyedő hajóhoz" hasonlította, amely csak hozzá hasonlóan anyagilag független személyek vezethetnek ki a válságból.