Edit
15 °C
29 °C

Perek kezdődnek az iráni felkelők ellen

2009.08.01. 09:20
Egyesekről fényképpel bizonyították, hogy bűncselekményt követtek el.

A teheráni forradalmi bíróság előtt azok a felkelők felelnek tetteikért, akik a június 12-én rendezett elnökválasztás tisztaságát kétségbe vonva vonultak az utcákra.

A tárgyalás kezdetéről beszámoló IRNA iráni hírügynökség nem tett említést arról, hány embert állítottak bíróság elé. Az iráni sajtó korábban azt írta, hogy mintegy 30 ember ellen - akiket a tüntetések során vettek őrizetbe - indítanak bűnvádi eljárást. A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség szerint száz embert állítottak bíróság elé, köztük több ismert reformpárti politikust is, például Mohamed Ali Abtahi volt alelnököt és Mohszen Aminzade egykori külügyminiszter-helyettest.

Az IRNA jogi forrásokat idéző jelentése szerint a bíróság elé állított személyek között vannak olyanok is, akikről fényképek bizonyítják, hogy bűncselekményeket követtek el. A hírügynökség megjegyezte azt is, hogy néhányan még szökésben vannak, de valószínűleg megállapítják személyazonosságukat, és átadják őket az igazságszolgáltatásnak.

Az iráni sajtó szerint az érintettek felkelésben vettek részt, a vádpontok alapján nemzetbiztonsági érdekek ellen cselekedtek, zavart keltettek a közrendben, és vandál cselekedetekre ragadtatták magukat. A vádak között szerepel az is, hogy törvényellenes módon tűzfegyverek és gránátok voltak a birtokukban, megtámadták a rendfenntartó erőket, valamint a demonstrációkról képeket juttattak el az ellenséges médiának.

Harminc halott

A választás hivatalos eredménye szerint Mahmúd Ahmadinezsád elnök a leadott szavazatok mintegy 80 százalékát szerezte meg, így megkezdheti második elnöki mandátumát. Mir Hoszein Muszavi, a vesztes elnökjelölt és hívei azt állítják, hogy Ahmadinezsád választási csalásnak köszönheti győzelmét.

A voksolást eredményének ismertetését követően kezdődött tiltakozási hullám méretét tekintve a legnagyobb volt az 1979-es iszlám forradalom idején lezajlott tömegmegmozdulások óta.

A tüntetésekben 30 személy életét vesztette. A hatóságok mintegy kétezer embert állítottak elő. Sokat közülük ugyan már szabadon engedtek, de 250-en még mindig letartóztatásban vannak.