Diána
11 °C
22 °C

Nem engedi vissza elődjét a hondurasi elnök

2009.08.01. 16:48 Módosítva: 2009.08.01. 17:08
Az új elnök nem tart a nemzetközi gazdasági szankcióktól.

A hondurasi ideiglenes államfő szerint megbuktatott elődje semmiképp sem térhet vissza a hatalomba, a kis közép-amerikai ország ellenáll a volt államfő tisztségébe történő visszahelyezését célzó nemzetközi nyomásnak.

Roberto Micheletti pénteki kijelentésével cáfolta egy név nélkül nyilatkozó korábbi hondurasi kormányzati tisztségviselő előző napi közlését, miszerint az ideiglenes államfő már nem ellenzi elődje, Manuel Zelaya hazatérését, s hogy Zelaya visszakapja az államfői tisztséget. Zelaya hazatérésének engedélyezése (s az, hogy egy koalíciós kormány elnökeként visszakerüljön posztjára) a válságban közvetítő Costa Rica-i elnök, Óscar Arias tervének két kulcseleme. Micheletti most közölte: Zelaya csak azért térhet haza, hogy bíróság elé álljon. Mintegy ennek alátámasztására egy hondurasi bíró pénteken újabb vádpontokban adott ki ellene letartóztatási parancsot.

Nem érdeklik a szankciók

Micheletti arról is beszélt, hogy országa az alapvető élelmiszerekből jövő februárig elegendő tartalékokkal rendelkezik, s készen áll arra, hogy átvészeljen esetleges további gazdasági szankciókat, ha külföldi országok ezzel próbálnának nyomást gyakorolni rá.

Az Egyesült Államok - a kávé- és banántermelő, textilipari termékeket előállító Honduras első számú kereskedelmi partnere - megvonta a katonai segélyt a közép-amerikai országtól, valamint érvénytelenítette a hondurasi ideiglenes kormány fontos tagjainak diplomáciai vízumát, hogy nyomást gyakoroljon Michelettire Zelayának a hatalomba való visszatérése érdekében. Több latin-amerikai ország és az Európai Unió is Zelaya oldalára állt.

Az ideiglenes államfő azt is leszögezte, hogy nem tűrik tovább az utcák blokád alá vételét, az ellenzéki tüntetők erőszakos megmozdulásait. Zelaya hívei pénteken megakadályozták a forgalmat a fővárosból, Tegucigalpából kivezető legfőbb útvonalon, mire a rohamrendőrség könnygázt vetett be ellenük. Legalább egy ember megsérült, többeket letartóztattak.

Pénteken egyébként az új hondurasi vezetés az ország területének nagyobbik részén feloldotta a június 28-i puccs óta gyakorlatilag folyamatosan érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat.