Bíróságra megy a nadrágos nő

BBC
2009.08.04. 10:19
A szudáni újságírónőt "illetlen" öltözék miatt állították bíróság elé. Mivel változtatni akar a törvényen, otthagyta védettséget biztosító állását az ENSZ-nél.

Lubna Ahmed Husszeint más, szintén nadrágot viselő nőkkel együtt július elején, egy étteremben tartóztatták le, mivel az öltözéküket a törvénybe ütközőnek találták. A szudáni törvények szerint tettéért akár 40 korbácsütést is kaphat – írja a BBC.

Az északi országrészben lakó muszlimok valamint a déli keresztények és animisták békeszerződése szerint az iszlám büntetőjog, a saría a fővárosban élő nem-muszlimokra nem alkalmazható. Husszein szerint nem sértette meg a saríát, viszont megsérthette a szudáni büntetőkódexet, ami tiltja az illetlen öltözéket.

Husszein beszámolója szerint a letartóztatott nők büntetése 10-10 korbácsütés, valamint pénzbüntetés volt, amit tíz asszonyon végre is hajtottak. Ő és két társa azonban ügyvédet kért, ami miatt a perüker elhalasztották.

Az előzetes meghallgatásra múlt héten került sor. Az ENSZ-nél dolgozó, ezért mentelmi jogot élvező Husszein ekkor jelentette be, hogy távozik az állásából és vállalja a pert, mert az azt kísérő sajtókampány révén szeretné megszeretné változtatni a törvényt.

Első lépésként már az előzetes meghallgatásra több mint 500 embert hívott meg. "Meg akakrom változtatni ezt a törvényt, mert az ütlegelés embertelen, és a saríával is ellentétes" – jelentette ki.