Móric
9 °C
15 °C

Orosz tengeralattjárók járőröztek az Egyesült Államok partjainál

2009.08.05. 08:19 Módosítva: 2009.08.05. 08:19
A Szovjetunió szétesése óta nem volt rá példa, hogy orosz tengeralattjárók járőrözzenek az amerikai partoknál, így két Akula-osztályú hajó felbukkanása komoly aggodalmakat ébresztett. Obama és Medvegyev telefonon is beszéltek, igaz, nem tudni, hogy a tengerallatjárók is szóba kerültek-e. Az biztos, hogy Medvegyev boldog születésnapot kívánt.

Két orosz atom-tengeralattjáró járőrözött az elmúlt napokban az Egyesült Államok keleti partvidékén, írja a New York Times. A szokatlan küldetés felkeltette a Pentagon és az amerikai hírszerzés aggályait. A lap szerint a történet a hidegháború időszakát idézi, amikor a két szuperhatalom rendszeresen állomásoztatott tengeralattjárókat a másik határvidékén.

A Szovjetunió széthullása után az orosz haditengerészet azonban nem tudta folytatni a küldetéseket, így az amerikai partok közelében zajló őrjáratozás komoly meglepetést okozott az amerikai védelmi minisztériumban. "Nem hiszem, hogy az elmúlt tizenöt évben bármikor két elsőosztályú atom-tengeralattjárót küldtek volna az amerikai partokhoz" - nyilatkozta a lapnak Norman Polmar tengeralattjáró-szakértő és tengerészeti történész.

A Times értesülései szerint két Akula-osztályú atom-tengeralattjáró járőrözött az amerikai partoknál, ezek interkontinentális rakétákat nem tudnak indítani, de partközelből erre nincs is szükség. A Védelmi Minisztérium illetékesei szerint a tengeralattjárók kétszáz mérföldre közelítették meg az amerikai partokat, azaz még nemzetközi felségvizeken maradtak. Az egyik tengeralattjárónak nyoma veszett, a feltételezések szerint Kuba felé hajózott tovább.

A két tengeralattjáró nem tett provokatív manővereket azon túl, hogy partközelben hajózott. Ennek ellenére a védelmi minisztérium tisztviselői hivatalosan is megfogalmazták aggályaikat. "Bármikor, amikor az orosz haditengerészet ilyen szokatlan dolgokat tesz, van okunk aggódni" - mondta egy neve elhallgatását kérő védelmi minisztériumi tisztviselő a New York Timesnak.

A Times beszámolója szerint Barack Obama kedden telefonon tárgyalt Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, de azt nem tudni, hogy a tengeralattjárók ügye szóba került-e. Medvegyev azért hívta Obamát, hogy boldog születésnapot kívánjon.