Márk
13 °C
28 °C

Államellenes izgatás az összeomlott iskolákkal foglalkozni

2009.08.12. 14:48
Az 1989-es Tienanmen téri diáklázadássa kapcsolatos nyilatkozatai miatt állítottak bíróság elé egy kínai aktivistát és írót, legalábbis hivatalosan. Az államrend elleni izgatással vádolt Tan Zuoren valódi bűne viszont igazából az, hogy azt kutatta: a silány kivitelezés miatt omlottak-e össze az iskolák a szecsuáni földrengés idején.

Az államrend elleni izgatás vádjával állították bíróság elé Kínában Tan Zuoren környezetvédelmi aktivistát és írót, aki azt kutatta, hogy a silány építkezések miatt omlottak-e össze iskolák a tavaly májusi szecsuáni földrengéskor. Persze a hivatalos vádirat szerint Tan Zuoren becsmérelte a Kommunista Pártot és a kormányt az 1989-es Tienanmen téri diáklázadás leverése kapcsán. Azonban az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet azt állítja: valójában az összeomlott iskolák ügye miatt került bíróság elé.

Tan tárgyalása rövid volt, és egyelőre ítélethirdetés nélkül zárult. A férfi egyik ügyvédje szerint "borzalmas volt az egész, mert három tanú meghallgatását megtagadta a bíróság, a védelem hozzászólásait gyakran félbeszakították, ráadásul nem engedték meg, hogy lejátszanak egy videót, amely Tan igazát volt hivatott bizonyítani." Az ügy véd azt mondta, hogy borúlátó az aktivista sorsát illetően – a jogász szerint a bíróság még azt sem közölte, mikor folytatódik a per, illetve mikor várható ítélet.

Az Emberi Jogok és a Demokrácia Információs Központja nevű szervezet szerint kitiltották a tárgyalásról azokat a szülőket, akiknek gyerekei meghaltak, amikor összeomlottak iskolák a tavaly földrengésben. Ellenben a tárgyalóteremben a hatóságok emberei töltötték meg a közönség sorait. Külföldi jogvédők szerint Tan, akit az év elején vettek őrizetbe, egy független jelentést akart kiadni az iskolák összeomlásáról a 88 ezer halálos áldozattal járó szecsuáni földrengés idején.