Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Perel az új influenza első New York-i áldozatának családja

2009.08.12. 11:56 Módosítva: 2009-08-12 12:45:07
Negyvenmillió dollárra perli a New Yorkot első új influenzában elhunyt polgárának családja. Az özvegy szerint férje halála a hatóságok hibája, mert az iskolát, ahol férje igazgatóhelyettesként dolgozott, azután is nyitva tartották, hogy több diáknál is kimutatták a H1N1 vírust.

Mitchell Wiener özvegye és három fia az előző héten adták le azt a beadványt, amiben a várost, az egészségügyi és az oktatási hivatalt is beperelik. Úgy érzik, a város elmulasztotta kötelességét, amikor nem figyelmeztette az elhunytat, hogy vírusfertőzésnek lett kitéve. Azt is kifogásolják, hogy a város szerintük nem tett meg mindent a vírus terjedése ellen.

Michael Bloomberg, a New York polgármestere szerint viszont "nem tettek semmi rosszat". Bloomberg hangsúlyozta: sajnálja az igazgatóhelyettes halálát, de a városnak kötelessége nyitva tartani az iskolát.

A 238-as középiskolában dolgozó Wiener május 17-én halt meg, miután szervezete feladta a H1N1 vírussal folytatott küzdelmet. A kórházban lélegeztető gépre helyezett Wiener már egy héttel azelőtt megbetegedett, hogy az iskolát – halála előtt három nappal – végül bezárták. A hatóságok később megerősítették: a halált az új influenza szövődményei okozták, Wiener családja szerint viszont májusban még csak köszvényre kezelték az igazgatóhelyettest.

Felesége, Bonnie Wiener a CBS egyik helyi hírcsatornájának nyilatkozva elmondta: felháborítja, hogy az iskolát nem zárták be az influenza első megjelenésekor: "Máskor a havazás miatt is zárva maradnak az iskolák, akkor egy potenciálisan halálos vírus megjelenése miért nem elég indok?"