Skócia elengedné a lockerbie-i merénylőt

2009.08.13. 13:59
Méltányossági alapon engedné el Skócia az 1988-as lockerbie-merényletért elítélt Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit. A líbiai férfi 2001 óta ül börtönben, mert a skót hatóságok szerint ő helyezte el a bombát a dél-skóciai Lockerbie felett lezuhanó repülőgépen. Ha az igazságügynél a 270 ember haláláért felelősnek tartott merénylő elengedése mellett döntenek, a végső stádiumába ért prosztatarákban szenvedő Megrahi utolsó hónapjait egy líbiai börtönben töltheti.

A Lockerbie-merénylet 1988. december 21-én történt, előbb a halottak nagy száma, majd a robbantásra utaló jelek felfedezése után kezdődő nyomozás miatt kapott nagy nyilvánosságot. A bőröndbe rejtett bomba az azóta már megszűnt Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó 103-as járatán robbant, a szerencsétlenségnek azonban olyan halottja is volt, aki nem ült a gépen: a Boeing 747-es leszakadó szárnyai és üzemanyagtankja ugyanis lakott területen zuhantak le, így a tragédiában a 243 utas és a 16-fős személyzet mellett a kisváros tizenegy lakója is életét vesztette. A robbantásnak négy magyar áldozata is volt.

APP2002112796882

A huszonegy ország 270 polgárának halálát okozó szerencsétlenség után Skóciában addig példa nélküli erőket vetettek be a hatóságok a nyomozás során. Al-Megrahi neve, akit halálos betegsége miatt valószínűleg most elengednek, először 1991-ben merült fel, a líbiai titkosszolgálatnak dolgozó merénylőt végül 2001-ben ítélték el. Megrahi végig ragaszkodott ártatlanságához, és a mai napig azt vallja, hogy semmi köze nem volt a robbantáshoz.

Rabáthelyezés

A brit médiában már hetekkel ezelőtt felröppent a hír, hogy súlyosbodó állapotára való tekintettel Megrahit áthelyeznék egy líbiai börtönbe. A Guardian úgy tudja, a fogoly saját maga kérte a skót igazságügyminisztertől, hogy szülőföldjén halhasson meg. A miniszter azután látogatta meg a merénylőt, hogy orvosai közölték vele: Megrahi állapota az elmúlt hetekben rohamosan romlott, és legjobb esetben is hónapjai vannak hátra. A férfi kiadását Líbia kormánya is kérte, és a beadványt London képviselői is aláírták. A Guardian forrásai szerint a skót kormányban is az áthelyezés pártján állók vannak többségben.

A skót igazsgáügyi minisztérium később találgatásnak nevezte a Megrahi elengedéséről szóló tudósításokat. Az amerikai kormány és a CIA ragaszkodnak Megrahi fogvatartásához, és a Líbiába történő áthelyezést is ellenzik.

SAPA980824768950

Megrahi áthelyezésének további akadálya, hogy a férfi folyamatosan harcol ártatlansága kimondásáért, viszont a skót hatóságok nem engedhetnek el olyan foglyot, akinek folyamatban lévő jogi ügye van. Hogy kérését teljesíthessék, Megrahinak tehát ejtenie kellene az ítélet ellen benyújtott legújabb fellebbezését. Ha mégis folytatódna a per, a Guardian információi szerint Megrahi képviselői olyan új bizonyítékot mutatnának be, ami komoly kétségeket vet fel a vád egykori első számú tanúja, egy máltai boltos szavahihetőségével kapcsolatban.

Az áldozatok rokonai sorra háborodnak fel az áthelyezés hírén: Kathleen Flynn, aki fiát vesztette el a merényletben, a BBC-nek még a terrorista elengedésének ötletét is rémesnek nevezte. Szerinte a merénylő sem adott kegyelmet a 270 áldozatnak, így nem érdemel semmilyen méltányosságot. Egy másik áldozat rokona, az amerikai Susan Cohen szerint is nagy hiba lenne a méltányossági alapon történő áthelyezés: "Bármilyen elengedés szégyen volna. Rosszul leszek a gondolattól is: ha elengedik, azzal követnek el bűnt".

Még az áldozatok rokonai között is akadnak azonban olyanok, akik szerint Megrahi ártatlan, mások pedig – bár hisznek a nyomozást végző hatóságoknak – úgy érzik, nem a robbantás végrehajtója a fő bűnös. A 103-as járat áldozatait képviselő szervezet egykori elnöke, Bob Monetti egy reggeli műsorban egyszerű eszköznek nevezte a terroristát: "Nem ő hozta meg a döntést".

A robbantásért elítélt férfi már 2008-ban is folyamodott méltányossági alapon történő hazaengedésért, akkor azonban kérését azzal utasították el, hogy ilyet csak azok igényelhetnek, akiknek bizonyítottan kevesebb idejük van hátra 3 hónapnál.