Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Tonnányi ópium Karzai elnök féltestvérénél

2009.08.13. 14:01
Több tonna ópiumra bukkantak brit elit katonai egységek egy afganisztáni birtokon, amely Hamid Karzai elnök egyik féltestvérének tulajdona - írta csütörtökön megjelent számában a német Stern.

A hamburgi hírmagazin szerint a brit elitalakulat a múlt hónapban elfogott egy csoport tálibot, akik ópiumot szállítottak. Az ügyben indult nyomozás egy Kandahár tartományi birtokhoz vezetett, amelynek központi épületében több tonnányit találtak a heroin-alapanyagból.

Mint kiderült, a terület a tartományi tanács elnöki tisztségét betöltő Ahmed Wali Karzaié. Hamid Karzai elnök féltestvére nyugati megfigyelő szerint az afganisztáni kábítószer-kereskedelem ismert alakja, és a rokoni kapcsolat miatt érinthetetlen.

Afganisztánban közben választási kampány zajlik. Karzai csütörtökön kijelentette, hogy választási győzelme esetén kormányzati posztokat ajánlana fel két fő kihívójának.

Afganisztánban augusztus 20-án tartanak közvetlen elnökválasztást, másodszor az ország történetében, több mint harminc elnökjelölt részvételével. Karzai két legnagyobb riválisa Abdullah Abdullah volt külügyminiszter és Asraf Gani volt pénzügyminiszter.

Karzai azt mondta, hogy ha megnyeri a választást, megvendégeli Abdullahot és Ganit egy kis teára és valami harapnivalóra, és állást ajánl nekik, akárcsak a múltban.

Abdullah kampányszóvivője úgy reagált Karzai bejelentésére, hogy a nép fogja eldönteni, ki nyeri meg a választást, és ki alakíthat kormányt. Hangsúlyozta, hogy a kormányzati posztok elosztásáról majd csak a választási eredmények tudatában akarnak beszélni. Gani kampánycsapata hasonlóan reagált, és elzárkózott attól, hogy a választás előtt bármiféle alkut kössön Karzaival.

A közvélemény-kutatások szerint Hamid Karzai a legnépszerűbb elnökjelölt az afgán választók körében, viszont a legutóbbi felmérések alapján nem tudná megszerezni a szavazatok 50 százalékát. Márpedig ha egyetlen jelölt sem kapja meg legalább a voksok felét jövő csütörtökön, akkor az élen végző két jelölt részvételével második fordulót tartanak. Ebben az esetben nincs kizárva, hogy az első fordulóban elvérző több jelölt Karzai ellenfelének támogatására biztatna, így próbálva legyőzni a hivatalban lévő elnököt.