Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ahmadinezsád nőkkel tölti fel kormányát

2009.08.16. 17:40 Módosítva: 2009-08-16 17:41:54
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök három tárca élére is nőt nevez ki, ami fontos változás Iránban, ahol az iszlám forradalom 1979-es győzelme óta az iráni kormányoknak még nem volt női minisztere. Vasárnap folytatódott az elnökválasztás utáni tüntetéseken elfogott irániak pere.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vasárnap az állami televízióban bejelentette, hogy három nő is helyet kap az új iráni kormányban. Egyikük az egészségügyi tárca, egy másik pedig a népjóléti minisztérium élére kerül, a harmadik miniszteri posztra kiszemelt női jelöltjét, illetve annak tárcáját egyelőre nem nevezte meg.

Iránnak a sah uralma idején már volt egy női minisztere, aki 1968 és 1977 között vett részt a kormány munkájában, az 1979-es iszlám forradalom győzelme után azonban korrupciós vádak alapján kivégezték. Azóta nem volt női miniszter Iránban.

"A tizedik elnökválasztással új korszakba léptünk... a körülmények teljesen megváltoztak, és az új kormány jelentős változásokra készül" - mondta Ahmadinezsád az iszlám forradalmat követő tizedik választásról. Közölte azt is, hogy a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztériumának az élére vallási ügyekben illetékes egyik tanácsadóját jelöli.

Ahmadinezsád kormánylistáját szerdán terjeszti elfogadásra a parlament elé.

Folytatódott a tüntetők pere

Újabb perrel folytatódott Iránban az elnökválasztást bíráló tüntetők elleni bírósági eljárás vasárnap, amikor huszonöt ember állt a teheráni forradalmi bíróság elé.

A tárgyalás kezdetén az ügyész vádbeszédében azt állította, hogy a tiltakozók már előre megszervezték a választásokat követő rendbontást. A hatóságok videofelvételeket mutattak be arról, hogy a tiltakozók köztulajdont, autókat és mecseteket támadtak meg.

Az augusztus elsején kezdődött bírósági eljárássorozatban ez a harmadik per. Az előző kettőben több mint száz embert ültettek a vádlottak padjára.