Rakétatámadást kockáztatnak a szavazók

2009.08.16. 11:29 Módosítva: 2009.08.16. 11:29
Az afganisztáni tálibok figyelmeztették az augusztus 20-i választásra készülő szavazókat, hogy támadásokat terveznek a szavazóhelyiségek ellen. Már a következő napokban megsokszorozzák a támadásaik számát.

Az afganisztáni tálibok vasárnap az augusztus 20-i elnökválasztás bojkottjára szólították fel az afgánokat és a szavazóhelyiségek elleni támadásokkal fenyegetőztek. Ez az első alkalom, hogy az iszlamista szervezet a választási központok elleni közvetlen támadásokat ígér.

A tálibok az Afganisztán déli területein lévő településeken szétszórt röplapokon figyelmeztették az embereket, hogy minden szavazót az iszlám ellenségének tekintenek. A röplapokat Kandahar város egyik magas rangú tálib parancsnoka írta alá, és hitelességét egy tálib szóvivő is megerősítette az AFP-nek.

A szóvivő elmondta, hogy már a választát megelőző napon jelentősen növelik támadásaik számát. "Ha valaki megsérül, csak ő tehető majd felelőssé, hiszen mi előre szóltunk" - közölte a tálibok szóvivője. A röplapokon megfenyegették azokat is, akiknek ingatlanjait szavazóhelyiségekként használják majd, ők a valásztás után is "problémákkal szembesülhetnek".

A figyelmeztetést egy nappal azután tették, hogy a NATO kabuli főhadiszállása előtt egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta autóját. A merénylet, és a tálib fenyegetések miatt sokan amiatt aggódnak, hogy a választók otthon maradnak, és az alacsony részvételi arány veszélyeztetni fogja a végeredmény legitimitását.