Zsófia
17 °C
21 °C

Összehangolt támadás Bagdad központjában

2009.08.19. 12:08 Módosítva: 2009.08.19. 17:56
Az elmúlt hónapok legsúlyosabb támadását hajtották végre ismeretlenek Irakban. Több robbanás rázta meg a fővárosi közigazgatási zöld zónáját.

Pokolgépek és aknák robbantak bagdadi közintézményeknél, a rendőrség szerint legalább 86-an meghaltak és több mint négyszázan megsérültek.

Az amerikai erők június végi kivonulása óta ez a legvéresebb nap a fővárosban.

A legpusztítóbb robbanás a külügyminisztérium épületegyüttese mellett történt, amelynek egyik, tízemeletes tagja súlyosan megrongálódott. Az épületegyüttes a szigorúan védett "zöld zónán" kívül, annak közvetlen közelében található. Csak ebben a robbanásban több tucatnyi ember halt meg, és több mint száz megsebesült.

Az ENSZ biztonsági szolgálata közölte, hogy robbanás történt a világszervezet épületegyüttese mellett is, amely szintén a zöld zónában van. Lehet, hogy oda is aknagránát csapódott be.

A támadásokat valószínűleg összehangoltan követték el, helyi idő szerint délelőtt 10 órától kezdődően gyors egymásutánban. Volt olyan pokolgép, amelyet személyautóban, illetve teherautóban helyeztek el.

Az iraki hadsereg szóvivője közölte, hogy a Szaddám Huszein megbuktatott diktátor vezette, feloszlatott Baasz Párt volt tagjait gyanúsítják a támadások elkövetésével.

Ezzel igazolódni látszik az amerikai erőknek az a figyelmeztetése, hogy a lázadók és a terroristák megpróbálnak ismét feszültséget szítani a felekezetek között, aláásni a közbizalmat a síita többségű bagdadi kormány iránt. Ugyanezekre figyelmeztetett a támadássorozatra reagáló szerdai közleményében Dzsalal Talabani iraki elnök.