Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nyolc év után elengedték a Lockerbie-robbantás tettesét

2009.08.21. 19:15
Lockerbie-igazságtalanság című szerkesztőségi cikkében fejezte ki felháborodását a pénteki USA Today amiatt, hogy előző nap Skóciában szabadon engedték azt a líbiai férfit, akit az 1988-as Lockerbie-merényletben való részvétel miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek.

A 27A legnagyobb példányszámú amerikai napilap kigúnyolta a skót hatóság könyörületességi alapon hozott döntését. "Haza akart menni Líbiába, hogy az utolsó napjait családjával töltse, milyen kedves" - írta az újság, amely megdöbbentőnek nevezte, hogy Abdelbászet al-Megrahit elengedték, pedig csak 8 évig volt rács mögött a minimálisan letöltendő 27 évi büntetésből.

Az egykori líbiai titkos ügynök szabadulásakor azt mondta, együtt érez a Pan Am járat áldozatainak családjaival. "Al-Megrahi és merénylőtársai azonban nem éreztek együtt 270 áldozatukkal (...) felháborító szabadon bocsátása nem az igazságot szolgálja" - olvasható a lapban.

A The Washington Times fényképet közölt a New Jersey-ben élő Susan Cohenről, aki 20 éves lányát vesztette el a tragédiában. Azt mondta, nem érez semmilyen rokonszenvet a pokolgépes merényletben elítélt egyetlen ember iránt, aki végzetes rákbetegsége miatt hagyhatta el a börtönt.

A The Wall Street Journal is címlapján, képpel illusztrált beszámolót közölt arról, hogy a szabadon engedett líbiai férfit hősként köszöntötték hazájában. "A 270 embert meggyilkoló terroristát hősként üdvözlik" - ez a szalagcím az újságban, amely újabb Lockerbie-botrányt emleget. A befolyásos Wall Street-i lap szerint a skót hatóságok által gyakorolt könyörület valószínűleg hidegen hagyja az áldozatok családjait.

Az újság kiszámolta, hogy a 27 éves minimális büntetésének alig harmadát letöltő merénylő 11,6 napot bűnhődött minden egyes áldozatért. Sok olyan betörő van, aki nála többet ült - jegyezte meg a lap, amely, mint írta, nem érti, milyen könyörület jár annak a férfinak, aki soha nem ismerte be tettét, ráadásul egy olyan országban, amely már azzal is túl könyörületes, hogy nem szab ki halálbüntetést a tömeggyilkosokra.

A The Wall Street Journal is írt arról a brit kormány által cáfolt értesülésről, hogy al-Megrahi szabadon bocsátása mögött brit cégek számára kedvező energia- és fegyverüzletek húzódnak. Akármi legyen is a helyzet, ezentúl mindig felmerül a korrupció gyanúja, ha brit cég üzletet köt Líbiában - írta az újság.

A The New York Times Barack Obama amerikai elnököt idézte, aki hibának nevezte a líbiai férfi elengedését.