Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kigyomlálnák a rasszista kifejezéseket

2009.08.25. 11:39 Módosítva: 2009-08-25 11:39:51
Nagy-Britanniában ismét fellángolt a vita a politikailag korrekt nyelvről. Civilek mindennap használt szókapcsolatokat támadnak.

Túlbuzgó brit civilszervezetek hadat üzentek az angol nyelvnek, kiirtanák belőle azokat a kifejezéseket, amelyeket sértőnek találnak, írja a Times Online.

A rasszistának vagy szexistának tartott szókapcsolatok közé került egyebek között a „gentleman’s agreement” (úriemberek megállapodása), a „whiter than white” (vakítóan fehér) vagy a „right-hand man” (jobbkezes).

Egy északír emberi jogi szervezet azt javasolta, hogy a „black day” (fekete nap) helyett használják a „miserable day” (kb. szerencsétlen, nyomorult nap) kifejezést. Szerintük ez az egyetlen példa rávilágít arra, hogy bizonyos szavak „bőrszínrangsorba” rendeződnek a jelentéstartalmuk alapján. Arra is felhívták a munkatársaik figyelmét, ha lehet, kerüljék az „etikai kisebbség” szókapcsolat használatát, mert ezzel azt sejtetik, hogy jelentéktelen dologról beszélnek.

Anthony Horowitz író, a nagysikerű Alex Rider-sorozat szerzője őrültségnek nevezte az ötletet. Azt mondja, teljesen fölösleges betiltani évszázados hagyományokon alapuló szavakat. „Tisztában vagyunk a pontos jelentésükkel, és azt is könnyen kitalálhatjuk, honnan erednek.”

Hasonlóképpen nyilatkozott Marie Clair, a Plain English Campaign szóvivője, aki szerint a politikai korrektség dicséretes, de nem szabad túlzásokba esni: „Amire szükségünk van, az a józan eszünk.”