Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Bajnai is találkozót kezdeményez Ficóval

2009.08.28. 15:13 Módosítva: 2009-08-28 19:43:16
Bajnai Gordon egyeztetést kezdeményez Robert Fico szlovák miniszterelnökkel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében. Kijelentette: a szlovák politikát tartja felelősnek az elmúlt napok incidenseiért, és a szeptemberben életbe lépő nyelvtörvényről is tárgyalna Ficóval. A szlovák miniszterelnök bármikor kész találkozni Bajnaival, de nem tartja szerencsésnek, hogy magyar kollégája már a meghívásban a szlovák politikát helyezi "egyoldalú vád alá".

Bajnai hív

A kormányszóvivői iroda pénteken jelentette be, hogy Bajnai Gordon magyar miniszterelnök egyeztetést kezdeményez Robert Ficóval. Ha minden jól megy, a találkozóra még szeptember első felében sor kerülhet.

Bajnai Gordon szerint a két ország miniszterelnökeinek találkozójára az egyre növekvő feszültség miatt van szükség, és azt reméli, hogy a találkozóval sikerül csökkenteni az elmúlt napokban egyre erősödő indulatokat. Az elmúlt napok incidenseiért azonban a szlovák fél politikáját tartja felelősnek: az attrocitásokat "a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása" okozta. A kormányfő szerint a feszültség csökkentése ugyanakkor mindkét ország állampolgárainak közös érdeke.

A magyar miniszterelnök szerint azért is káros a két ország közti vita, mert a feszültségkeltés elvonja a figyelmet a valóban fontos kérdésekről, mint például a gazdasági válság, ami szerinte Szlovákiát és Magyarországot is sújtja.

Bajnai azt is reméli, hogy sikerül "jobb belátásra bírnia a szlovák felet" a szeptember 1-jén életbe lépő, az "európai alapértékekkel ellentétes" szlovák nyelvtörvény ügyében.

Fico válaszol

DSZZS20081115109

Silvia Glendová, a szlovák kormányfő szóvivője úgy reagált, Fico bárhol, bármikor kész találkozni Bajnai Gordonnal, és bármilyen témát szívesen megvitat vele. Fico a Bajnai által megfogalmazott kritikára is reagált: úgy fogalmazott, "nem szerencsés" a vita előkészületei során "egyoldalú vád alá helyezni" Szlovákiát, és a kétoldalú kapcsolatok romlásáért felelős magyar magatartást Bajnai mai nyilatkozata is illusztrálja.

A szlovák miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy meghívása már hosszabb ideje van Magyarországra, és eddig pont a magyar fél késlekedett a találkozó idejének meghatározásával. Ráadásul a legutóbbi magyar-szlovák kormányfői találkozót Gyurcsány Ferenc csak néhány perccel annak kezdete előtt mondta le.

A budapesti közlés szerint a miniszterelnöki találkozó részleteiről a két külügyminiszter vasárnapi bledi találkozóján egyeztet.

Csütörtökön Prágában már Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes is a két ország "legmagasabb szintű vezetőinek" találkozójának szükségességéről beszélt. A szlovák fél valószínűleg azért vette magához a kezdeményezést, hogy a Sólyom László múlt pénteki kitiltása miatt kialakult konfliktust az EU bevonása nélkül rendezzék.