Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Szlovákia nem érti, miért kéne bocsánatot kérnie

2009.08.28. 13:10
Szlovákia nem gondolja, hogy bocsánatot kéne kérnie Sólyom László kitiltása miatt, de hajlandó tárgyalni az augusztus 21-i botrányról. A brit Economist szerint a szlovákok megsértették az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó EU-alapelvet, a magyarok viszont meghívhatták volna Gasparovicot is a komáromi szoboravatásra.

"Ivan Gasparovic elnök úr nem lát okot arra, miért kellene a szlovák félnek bocsánatot kérnie" - nyilatkozta Marek Trubac elnöki szóvivő a Pravda című független pozsonyi napilap pénteki számában. A szóvivő Kumin Ferencnek, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetőjének nyilatkozatára reagált, aki az m1 Este című műsorában nyilatkozta szerdán, hogy a Sólyom Lászlót augusztus 21-én ért sérelemmel a Magyar Köztársaság olyan sértést kapott a szlovák féltől, ami miatt elégtételt kell kapnia.

A magyar államfő múlt pénteken Révkomáromban részt vett volna Szent István szobrának felavatásán, de személyét a szlovák hatóságok aznapra nem kívánatosnak minősítették, s ezzel meghiúsították látogatását.

Trubac arra a magyar felvetésre már pozitívan reagált, hogy a vitás kérdésekben Gasparovic és Sólyom személyesen egyeztessen a visegrádi országok államfőinek két hét múlva esedékes csúcstalálkozóján. "Amennyiben Sólyom elnök úr érdeklődést mutat egy ilyen találkozó iránt, nem látunk okot arra, miért ne valósulhatna meg" - mondta.

Sólyom László kitiltása miatt a magyar külügyminisztérium az Európai Uniónál is tiltakozott, az EU azonban Balázs Péter külügyminiszter megfogalmazása szerint "udvariasan elhárította az ügyet". A soros svéd elnökség azonban jelezte, hogy megoldást akar találni a vitára és felajánlotta "szíves közvetítését" is, amelyet mindkét fél elfogadott.

A szlovák-magyar vitával a londoni Economist, a világ egyik vezető hetilapja is foglalkozott. Megállapításaik szerint a vita, amely az eltérő történelemértelmezésből fakad, kölcsönös gesztusokkal megoldható lenne, például a magyar fél meghívhatta volna a szoboravatásra a szlovák államfőt is. A lap meglátása szerint a szlovákok az Európai Unió előírásait - a polgárok szabad mozgásának uniós alapszabadságát - is megsértették Sólyom kitiltásával.