Benedek
-4 °C
5 °C

Irak a fegyvereit keresi

2009.08.29. 20:58
Egy iraki katonai küldöttség Szerbiából akar visszaszerezni 19 vadászgépet, amiket még Szaddám Huszein küldött oda javításra húsz évvel ezelőtt. Több országban keresik a Huszein uralma alatt vásárolt, de meg nem kapott katonai eszközöket.

Az iraki légierő főparancsnoka, valamint a védelmi minisztérium egyik tanácsadója Szerbiában van, hogy a lehető leghamarabb visszaszerezzenek tizenkilenc szovjet gyártású vadászgépet - közölte az iraki védelmi minisztérium szóvivője. A MIG-21-es és MIG-23-as típusú szovjet vadászgépek létezését csak nemrég fedezték fel. A gépeket 1989-ben küldte Szerbiába Szaddám Huszein karbantartásra, és "mindent ki is fizettek" - közölte Mohamed el-Askari.

A régi, már elavultnak számító vadászgépek azért fontosak Iraknak, mert a légierejének most csak helikopterei vannak - közölte el-Askari. A szóvivő elmondta azt is, hogy az iraki kormány Franciaországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Oroszországban és több arab államban is kutat olyan katonai felszerelések után, amiket még Huszein vásárolt az akkori iraki hadseregnek.

A szóvivő szerint Egyiptomban már megtalálták két hadihajójukat, kettő másikra pedig egy olasz kikötőben bukkantak, míg Oroszországban és Franciaországban is találtak katonai felszereléseket. Ezekről azonban részleteket nem árult el.