Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Phenjan dél-koreai halászokat engedett szabadon

2009.08.29. 12:20
Az amerikai túszok szabadon bocsátása után az észak-koreai rezsim dél-koreai halászokat engedett el. Elemzők szerint Phenjan lépése mögött a külföld jóindulatának megnyerése áll.

Észak-Korea szabadon engedett négy dél-koreai halászt és visszaadta hajójukat.

A visszaszolgáltatás a két ország tengeri határán zajlott le, ahol a déli országrész két őrhajója várta, és Szokcso kikötőjébe kísérte.
Észak-Korea egy hónapig tartotta fogva a dél-koreaiakat, miután azok hajója a Phenjan fennhatósága alá tartozó vizekre tévedt a műholdas navigálási rendszer meghibásodása miatt. Elengedésük és az utóbbi hetek más békülékeny gesztusai elemzők szerint arra utalnak, hogy Észak-Korea a külföld jóindulatát keresi: a pénzesládáját szeretné feltölteni, miután a fegyvereladásokból származó fontos bevételei megcsappantak az ENSZ júniusi tiltó intézkedései óta.
Ezek hatályba lépése óta első jelentős siker az volt, hogy az Egyesült Arab Emírségek elfogott egy hajót, amely az embargót megszegve Iránnak szánt fegyvereket szállított. A rakományban rakétavetők, detonátorok és lőszer volt olajfúró berendezések hamis dokumentumaival. Elkobzásuk remélhetőleg elejét veszi a szankciók megsértésére tett további kísérleteknek - mondták diplomaták.