Adalbert
15 °C
21 °C

221 gyilkossággal vádolnak négy mexikóit

2009.08.31. 11:32
Letartóztatták a mexikói drogháborúban résztvevő egyik kivégzőbrigád négy tagját, 221 gyilkossággal vádolják őket. A letartóztatások ellenére folytatódott a vérontás, Culiacanban nyolc mulatozóval végeztek ismeretlen fegyveresek az éjjel.

Őrizetbe vettek négy feltételezett gyilkost Mexikóban, akik a gyanú szerint 221 emberrel végeztek az országban harmadik éve dúló, eddig közel tízezer áldozatot követelő drogháborúban. A rendőrség szerint áldozataik többsége maga is bűnöző, drogkereskedő, emberrabló vagy tolvaj volt, jelentette a dpa német hírügynökség.

A gyanúsítottak 21 és 30 év közötti férfiak. Úgy tudni, hogy a La Linea nevű csoporthoz, a Ciudad Juárez-i drogkartell fegyveres osztagához tartoznak.

A drogháborúban az idén már közel négyezren haltak meg, a legtöbben Ciudad Juarezben, az Egyesült Államokkal határos észak-mexikói városban. A gyilkosságsorozat azonban az egész országra kiterjed. Vasárnap éjszaka Culiacanban, a Baja California melletti népszerű üdülőhelyen támadtak utcai mulatozókra felfegyverzett bűnözők.

Egy fehér pick-upból nyitottak tüzet az utcán táncolókra, a lövöldözésben nyolcan vesztették életüket, köztük egy 12 és egy 15 éves kamaszfiú, illetve egy 18 és egy 25 éves nő, írja a Los Angeles Times.

Bár a támadók személye nem ismert, a rendőrség feltételezése szerint a helyi drogkartell "rendfenntartói" lehettek. A drogháború sok áldozata piti tolvaj, akikkel a kartellek rendfenntartói végeznek, írja az LA Times.

Culicana Sinaola államban van. A Times értesülései szerint több mexikói drogbáró is ebben az államban él, innen irányítja üzletét. Ebben az államban követték el a második legtöbb gyilkosságot a drogháborúban.