Urumcsiban helyreállt a rend

2009.09.04. 16:57
Állítólag ötszáznál is több embert szúrtak meg injekciós tűvel, de az áldozatok jól vannak. A tartományban elfojtották a zavargásokat, szigorú büntetést ígérnek a felelősöknek.

Betiltottak minden engedély nélküli tiltakozó menetet, tüntetést és tömegmegmozdulást pénteken az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület (Xinjiang Uygur Zichiqu) hatóságai.

A regionális kormány döntését az Új Kína hírügynökség közölte. A kormányzat megtiltotta egyben, hogy a tiltakozásokra fegyvert, késeket és robbanóanyagot vigyenek, illetve megtiltotta az erőszakot és a rendzavarást ezeken a megmozdulásokon.

Fecskendőkkel támadtak

A nap folyamán a biztonsági erők könnygázgránátok bevetésével oszlattak fel tüntetéseket, amelyeken han kínaiak nagyobb biztonságot követeltek, miután előzőleg a városban állítólag orvosi fecskendőkkel támadtak meg embereket.

kina451

A közbiztonsági miniszter aznap felkereste a július eleji zavargások óta nyugtalan tartományi fővárost, és kijelentette, hogy a támadásokat "szeparatisták által felbujtott bűnözők" követik el. "Céljuk a nemzeti egység megbontása" - mondta Meng Csien-csu (Meng Jianzhu), és kilátásba helyezte, hogy az erőszakos cselekedetekért "kivétel nélkül mindenkit megbüntetnek, tekintet nélkül arra, hogy milyen nemzetiséghez tartoznak".

Már 531 áldozat van

Felszólította a helyi kormányzati és pártszerveket, hogy "a lehető leghamarabb állítsák helyre a társadalmi rendet". Ezután tiltották be a tüntetéseket a hatóságok.

kina450

Nem tudni, hogy mit tartalmaznak az injekciós tűk, ha egyáltalán van bennük valami. A hatóságok már 21 embert tartóztattak le a furcsa támadásokkal kapcsolatban, de azok nem szűntek meg. A pénteki, legfrissebb adatok szerint már 531 áldozat van, de egyikük sem mutatta eddig a fertőzés vagy mérgezés jelét.